Att förbereda innan kaninen kommer hem

Innan din efterlängtade kanin kommer hem är det några viktiga saker att tänka på, bland annat måste grundtillbehören finnas hemma för att din kanin ska få en så bra start som möjligt.

För att göra det enkelt för dig som skaffar kanin har vi gjort i ordning fem olika tillbehörspaket som du enkelt kan lägga i kundvagnen och på så sätt vara säker på att du får med allt du behöver. Är det något tillbehör du redan har, vill ha, eller inte vill ha kan du enkelt lägga till eller ta bort dem ur kundvagnen.

Nedan hittar du en bra checklista på vad man måste förbereda och även vad man bör ha köpt hem innan kaniner anländer.


Kaninbur inomhus eller utomhus

För alla kaniner under 2 kilo kräver jordbruksverket att buren ska vara minst 100 x 50 cm för en kanin. Vi tycker att ju större desto bättre! Buren kan aldrig bli för stor för din kanin! Tänk på att de ska bo där i hela sitt liv. Inomhusburen bör placeras där man ofta tillbringar mkt tid så kaninen inte känner sig ensam!

Utomhusburen placeras så att kaninen kan välja om den vill vara i skuggan eller solen. Blåser det mycket på platsen för kaninburen kan det vara bra att komplettera med vindskydd. Om utomhusburen är öppen i botten (står på gräs) behövs ett bottennät som förhindrar att kaninen inte kan gräva sig ut eller ett rovdjur in.

Mer eller mindre samtliga kaninburar på marknaden tillverkas i Kina. De färger som används vid tillverkningen är inte av den kvalitet eller tjocklek som vi önskar i nordiskt klimat. För att förlänga livslängden på buren är det därför klokt att måla burens utsida. Många av våra kunder använder samma typ av färg som de målat sitt hus med eller fönsterfärg. Om du väljer en bur som har svagt sluttande papptak och buren ska stå oskyddad kan du även välja att komplettera med ett tak i plast. Vi har många storlekar och modeller att välja på, utomhusburar med bodel i olika former och en del burar med ben som vinterburar. Även flera kaninhagar som ibland kallas sommarburar. Alla till mycket bra priser!

Minsta tillåtna mått kaninburar
(Gäller från 15 juli 2019. För ytterligare information besök Jordbruksverkets webbplats)

Kaninens vikt Minsta tillåtna yta Minsta tillåta yta per kanin om flera Minsta mått kortaste sida Minsta höjd
Upp till 2 kg 0,5 m2 0,3 m2 50 cm 50 cm
2-3,5 kg 0,7 m2 0,35 m2 60 cm 60 cm
3,5-4,5 kg 0,8 m2 0,4 m2 70 cm 80 cm
4,5-6 kg 0,9 m2 0,45 m2 70 cm 80 cm
Över 6 kg 1 m2 0,5 m2 80 cm 90 cm

När dygnsmedeltemperaturen är lägre än 5 grader är det vintertid. Då krävs det att den kvalificerande ytan är upphöjd från marken och att den är vindskyddad från tre håll. Det vill säga en del av en bur som är direkt mot mark eller en hage direkt på mark kan ej tillgodoräknas.

Till kaninburar
Utebur Natura Jumbo 199 cm Mega Kaninbur 162 cm

Sitthylla (obligatoriskt)

Jordbruksverket kräver att kaninen ska ha en sittplats ovan botten som inte ska räknas med i grundmåttet. Kaniner älskar att sitta upphöjt och på så sätt kunna spana ut över sin omgivning. Välj gärna en sitthylla som har ett krypin under så har kaninen någonstans att gömma sig om den blir rädd. Samtliga kaniner som bor i buren ska kunna sitta på sitthyllan samtidigt.

Till sitthyllor
Kaninhus Tilde med säng

Bottenmaterial

Vanligast är sågspån. Bor kaninen inomhus, överväg att använda alspån eller hampaströ som dammar mindre, fastnar inte i kaninens päls lika lätt och är lättare att städa bort när det hamnar utanför buren. Undvik att köpa spån direkt från ett sågverk då det kan innehålla skadliga ämnen från rötskyddsbehandlat trä och vassa stickor.

Till bottenmaterial
Teddytassens Favoritspån

Halm

Halm är stråna som blir kvar efter att man skördat spannmål som havre eller vete. Ha alltid halm i bodelen samt gärna i botten på din bur, helt eller delvis, när den inte står direkt på gräs, det är mjukt för de små tassarna och de älskar att tugga på det vilket även ger en bra sysselsättning. Halm dämpar även spån från att hamna utanför buren. Bor kaninen utomhus så är det viktigt att vara generös med halm i bodelen när det är kallt. Halm isolerar bra mot kyla. Jordbruksverket ställer dessutom som krav att kaniner ska ha tillgång till ett sammanflätningsbart material. Ibland äter kaninerna av halmen och det är okej även om halm inte tillför någon näring.

Till halm
Närproducerat ekologisk halm

Hö är torkat gräs och kaninens huvudsakliga föda. Det ska vara 80-90% av deras kost! För att din kanin ska må bra är det viktigt att den äter mycket hö! Hö ska vara grönt & dofta fräscht! Kaniner gillar långa och lagom grova strån. Unken lukt och damm är tecken på att höet är dåligt och ska kasseras. Vårt närproducerade hö kommer från gårdar i trakten och är av bästa kvalitet. Det är mycket uppskattat av kaninerna. Om kaninen bor inomhus och någon familjemedlem har problem med pollenallergi kan du överväga att ge kaninen höbriketter istället. Kaniner har 28 tänder som växer hela livet. Det är därför viktigt att höet är av god kvalitet så att tänderna nöts ner på ett korrekt sätt.

Till hö
Närproducerat ekologiskt hö

Foder (pellets)

De absolut flesta kaniner behöver utöver sitt hö och grönsaker även äta en bra pellets i begränsad mängd med ett anpassat innehåll efter kaninens ålder, storlek och aktivitetsnivå samt beroende på om kaninen bor inomhus eller utomhus. Den mängd som passar din ena kanin kan behöva justeras för att även passa den andra eftersom att precis som vi människor så behöver vi inta olika mängder energi för att vi ska må bra bra inifrån och ut.

Vi har tagit fram ett foder med naturen som inspiration som erbjuder en hög fiberhalt i en väl utprovad mix av främst en bra pellets men med naturliga inslag av grenar, blad, blommor, örter, rötter, torkade gröna grönsaker toppat med linfrön m.m. Detta foder har fått många kaniner att må bra och hitta aptiten igen samtidigt som många kaniner med känsliga magar som bytt till vårt foder blivit helt bra igen. Vi erbjuder även andra sorters pellets som verkligen gör att oavsett vilket bekymmer man har med sin kanin kan hitta rätt foder till sin kanin. Fråga oss gärna!

Till foder
Teddytassens Nyttiga Blandfoder

Belöning

Belöna din kanin med en godsak när den gjort rätt. Vägen till en kanins hjärta går ofta genom magen varför en mild godbit ofta kan betyda något positivt. Här får man dock vara försiktig med vad man ger och framförallt hus mycket man ger! Särskilt kaninungar kan ha en extra känslig mage som måste vänjas långsamt vid varje nyhet som erbjuds. Ge endast en ny sak varje vecka till kaninen blivit van, det är då också lättare att backa tillbaka och se just vad din kanin eventuellt inte tål istället för att tänka att min kanin inte klarar av grönsaker när det egentligen var 19 av 20 grönsaker som den faktiskt visst både tycker om och mår bra av men att det var en av dem som till exempel gjorde kaninen lös eller hård i magen. Grönsaker ska utgöra som mest 10% av kaninens dagliga kost.

Till kaningodis
Broccoli

Saltsten

Kaniner ska alltid ha tillgång till en saltsten. Det behövs till exempel extra salt när kaninen fäller päls eller om det är varmt utomhus. Till en frisk kanin räknar man att en saltsten på 50 gram ska räcka i minst 6 månader. Räcker den längre än så så är det bara bra. Om du märker att din kanin dricker ovanligt mycket vatten samt slickar mer än normalt på sin saltsten så bör du ta bort saltstenen då detta kan vara ett tecken på att njurarna inte fungerar helt som de ska. En veterinär bör då kontaktas.

Saltstenen är i de allra flesta fall rund och ska inte förväxlas med kalk/mineralstenar som också finns till kanin. Kaniner är ett av de djuren på vår planet som tar upp mest kalk och får därför lätt ett överskott av ämnet som kan ge stora bekymmer med urinvägarna. UNDVIK därför kalkstenar!

Till saltstenar
Salt/mineralsten vit med hållare 84g

Matskål

Bör vara av keramik som de ej välter så lätt och inte kan gnaga på. En matskål som är lite tyngre eller som sitter fast är att föredra för ivriga tassar som inte låter sig vänta på sin mat. Har du två kaniner så bör de ha var sin skål så att båda kaninerna kan äta samtidigt utan att bråka med varandra om maten. Eftersom att kaniner inte äter en så stor mängd med just pellets så passar även hamsterskålar bra till detta ändamål.

Till matskålar
Matskål för kanin

Vattenflaska

600 ml är en bra storlek till dvärgkaniner! Mycket bättre än en skål som lätt blir smutsig. De allra flesta kaniner kan snabbt lära sig att dricka ur en vattenflaska! Det räcker med en flaska per bur. Vid boende utomhus vintertid underlättar det med en vattenflaska med thermoöverdrag eller en elektriskt uppvärmd vattenflaska. O Om det är minusgrader ute och vattnet i flaskan fryser är det viktigt att kaninen får varmt vatten flera gånger per dygn så att den får möjlighet att dricka. En kanin får aldrig lov att bli törstig eftersom att de då äter mindre mängd hö vilket i sin tur kan leda till problem med magen och välbefinnandet. Vattnet ska alltid bytas minst en gång per dag.

Till vattenflaskor
Vattenflaska för kanin

Klosax

Kaninens klor ska klippas kort ungefär var 6:e vecka. Kan eller vill du inte klippa själv. Kom till oss så hjälper vi dig. Kaniner har fyra klor på vardera baktass och fem på varje framtass. Det här är den klosax som vi själva använder. Vi tycker om den för att den är lite större och ligger stadigt i handen.

Till klosaxar
Klosax för kanin

Spade

Du behöver en spade för att enkelt kunna städa buren. Vi gillar spadar som är kraftiga i modellen så att man kan ta i litegrann utan att spaden böjer sig om något fastnat.

Till spadar
Städspade kaninbur

Transportbur

Ett måste om man är tvungen ta kaninen till veterinären eller åka på semester. Vi rekommenderar en transportbur med öppningsbar lucka även i taket då det underlättar mycket när du ska sätta i och ta ur kaninen. Det blir också en mindre mängd halm eller spån som åker ur transportburen än om du ska ta ut kaninen genom en liten lucka i fram.

Till transportburar
Transportbur med öppning i taket

Leksaker

Kaniner mår bra av att kunna sysselsätta sig. De flesta kaniner gillar att kunna pyssla med bollar eller andra leksaker. Variera gärna leksaker i buren över tid.

Till leksaker
Stor tålig boll med pingla

Kam & Borste

Kamma gärna din kanin och hjälp den att hålla sig fin. Glöm inte att kamma runt rumpan och under hakan där det annars lätt bildas tovor som snabbt kan bli obehagliga för kaninen. Om kaninen likväl har fått en tova så är det enklaste sättet av bli av med den genom att klippa bort den försiktigt med en sax. Kom gärna till oss om du behöver hjälp med pälsvård!

Till kammar & borstar
Kam 12cm för tovutredning

Toalett

Sätt toaletten på den plats i buren där kaninen valt att uträtta sina behov. Låt kaninen välja plats innan du sätter in toaletten som ska vara fylld med ca 4 cm anpassat material såsom till exempel smådjursströ tillverkat av trä eller papp. Lägg i kaninens spillning i toaletten så att kaninen associerar toaletten med just sin spillningsdoft. Ju mer toaletten luktar kaninen själv, desto lättare kommer det att bli att få den rumsren. Med en toalett i buren minskar oftast behovet av att städa övriga buren. Undvik att ha spån eller halm i toaletten eftersom att detta inte är tillräckligt lockande för kaninen att göra ifrån sig i, oftast så blir då toaletten istället en skön säng att ligga i. Bäst enligt våra kunder när man vill få sin kanin rumsren är att från början använda Four Friends Smådjursströ som faktiskt fungerar och som kaninerna verkligen uppskattar och som dessutom även är komposterbart och neutraliserar lukten.

Till toaletter
Hörntoalett Mörkblå

Smådjursströ

Det mest lämpliga bottenmaterialet till kanintoaletten. Komposterbart. Ett avvikande bottenmaterial från övriga buren ger större chanser att lyckas med toaanvändningen. Tycker du ändå att lukten blir besvärande kan du använda deoströ.

Till smådjursströ
Smådjursströ av trä - Bottenmaterial till kanintoalett

Lär dig mer om kaniner

Passar en kanin in i mitt liv

Passar en kanin in i mitt liv?

För vem passar det att ha kanin.

Checklista - Tillbehör till kanin

Att förbereda - Checklista

Innan du skaffar kanin

Raspresentation

Raspresentation

Lär dig mer om kaninraser

Hona eller hane

Hane, hona, en eller två?

Kan en kanin leva ensam?

När du får hem din kanin

När du får hem din kanin

Det här behöver du veta

Min kanin lever ensam

Min kanin lever ensam, är det ok?

Det här behöver du veta

Kommande kaninkullar

Kommande kullar - Kaninbevakaren

Kommande kullar hos Teddytassen.

Boka ett besök på kaningården och lär dig mer om kaniner

Boka ett skaffa-kaninbesök

Exklusiv tid där du får lära dig mer om kaniner helt kostnadsfritt.

Omplacering av kanin

Kaniner för omplacering

Kan någon av dem få bo hos dig?

Vi hjälper dig gärna med

Djurpensionat för kaniner, marsvin, hamstrar och andra smådjur

Djurpensionat

När du åker bort och inte har någon som kan passa.

Kloklippning av kanin

Kloklippning

Om du inte vill eller kan göra det själv.

Pälsvård

Pälsvård

Om du inte kan reda ut pälsen själv.

Hona eller hane

Öronrensning

När din kanin är kladdig i öronen.

Könsbestämning av kanin

Könsbestämning

En Kal eller en Ada? Vi kollar åt dig.

Min kanin lever ensam

Fotografering

Vi fotograferar gärna din fyrbenta vän.

Omplacering av kanin

Omplacering

Om livet förändras och kaninen behöver flytta.

Omplacering av kanin

Kanin till filminspelning

Statister eller huvudrollsinnehavare till film eller foto.

En skriftlig bedömning av din kanins mående

Kaninkollen

Få ett skriftligt utlåtande om din kanin av en erfaren kaninuppfödare.

Skaffa kanin? Vi har färdiga tillbehörspaket!

I våra färdiga tillbehörspaket ingår alla tillbehör du behöver när du ska skaffa kanin. Välj en bur och ett tillbehörspaket. Klart! Vill du ändra i paketens innehåll kan du enkelt ta bort eller lägga till saker då delarna i paketen visas som enskilda produkter i kundvagnen.

Teddytassen har öppnat en obemannad butik!

I vår nya butik som öppnade den 27 april kan du låsa upp dörren med mobilt Bank-ID, välja varor och därefter självscanna och betala i kassan alldeles på egen hand. Butiken har öppet 7-22, ALLA dagar i veckan!

Så här funkar det!