I priset ingår även kontroll av framtänder, hull samt färgbestämning.
Det är oerhört viktigt att du vet om din kanin är en hona eller en hane eftersom att det kan innebära en del fördelar men också eventuella nackdelar med respektive kön.
Vi tar emot kaninungar för könsbestämning först från levnadsvecka 5 även om vi kan avgöra könet samma dag som de föds. De ska då transporteras till oss tillsammans med sin mamma. Besöket hos oss tar inte så lång tid men man behöver boka tid i förväg genom att ringa oss på 031-13 01 13 eller genom att mejla oss på info@teddytassen.se.
OBS! Vi könsbestämmer inte genom att få bilder skickade till oss utan man måste komma till oss på plats i kaninbutiken i Nol, Ale kommun - 3 mil norr om Göteborg.
Har du fått en kull med kaninungar så är det än mer viktigt att du vet vad det är för kön på kaninungarna som ska hitta nya hem samt vem som eventuellt ska flytta med vem med så att det blir under så goda förutsättningar som möjligt. Dina kaninungar kan bo som absolut längst tillsammans med sin mamma till och med 11 veckor ålder om de är hanar, därefter bör du dela dem åt även om det ovanligt att en kanin kan göra en hona dräktig vid den åldern så det är mycket bättre att vara på den säkra sidan.
Om din kanin ska bo inomhus och då får lov att vara tillsammans med er i familjen den mesta av tiden så kan det vara okej att låta kaninen leva ensam kanin oavsett kön. Om du som skaffar kaninen jobbar mycket eller går i skolan så kan det vara bättre att ha två jämngamla kaniner, helst en hona tillsammans med hane. Hanen kastreras redan vid 3 månaders ålder för att undvika att det blir kaninungar, “haniga” bekymmer som otrevliga dofter, skvättande m.m innan de eventuellt uppkommer.
Om du tänkt att kaninen ska få bo utomhus så är det endast okej om kaninen har en kaninkompis att dela bur tillsammans med så att den har någon att vara tillsammans med när ingen är hemma samt så att det inte ska bli för kallt eller långtråkigt. Hona samt hane i samma ålder är att rekommendera och att man sedan kastrerar hanen redan vid 3 månaders ålder för att undvika “haniga” bekymmer som skvättande m.m innan de uppkommer. En kastrerad hane tillsammans med en hona är det som brukar fungera bäst i längden. De håller i regel sams hela livet. Två honor kan eventuellt fungera men det kan också bli så att de börjar att bråka när de blir könsmogna och att de då måste bo i separata burar vilket inte var tanken från början varför det är bättre att tänka till innan man blir med kanin. Två hanar har man aldrig tillsammans, inte ens om de båda är kastrerade. Även om det förekommer kärlek två hanar emellan så är det mycket mer vanligt att de när de blir könsmogna försöker att kastrera varandra och kan då åsamka varandra svåra eller dödliga skador.
Könsbestämning kostar 50 kr per kanin.
Vi kan endast se så att framtänderna ser bra ut då man annars behöver söva kaninen hos veterinär för att undersöka längre in i munnen. Viktigt för en bra tandhälsa är att låta kaninen alltid ha tillgång till ett grönt, fräscht hö med långa strån som absolut inte får damma.
Du får veta vilken färg din kanin har enligt fackspråk (t ex wienertecknad, japantecknad blå/gul, blå) vid besöket hos oss.
Vi känner över varje kanin och kan då ge råd gällande vad just den individen bör äta för sorts foder eller om den är perfekt som den är. Ibland så halkar vissa kaninungar efter och väger då mindre än sina syskon, detta kan vi i så fall lämna tips och råd om i varje unikt fall.
Hanar: Bör kastreras tidigt, gärna vid 3 månaders ålder. Alla veterinärer gör ej detta så pass tidigt vilket beror på att de använder olika sövningsmetoder, vi rekommenderar veterinär Erika Rask i Kungälv som kastrerar merparten av alla kaniner som kommer från Teddytassen vid 3 månaders ålder. Det finns ingen övre gräns på när kaninen är för gammal för kastrering men den måste vara pigg och frisk för övrigt för att öka chanserna till en lyckad operation. Veterinär Erika Rask nås på 0303-25 11 14.
Honor: Bör kastreras från 6 månaders ålder för att senare i livet undvika att drabbas av elakartad livmodercancer (uteruskarcinom) som riskerar att sprida sig lokalt i buken eller till till exempel lungorna. Man lugnar också fertila honor genom kastrering så att de inte lika lätt blir skendräktiga och det kan även bidra till att temperamentet förblir mer stabilt.
För vem passar det att ha kanin.
Innan du skaffar kanin
Lär dig mer om kaninraser
Kan en kanin leva ensam?
Det här behöver du veta
Det här behöver du veta
Kommande kullar hos Teddytassen.
Exklusiv tid där du får lära dig mer om kaniner helt kostnadsfritt.
Kan någon av dem få bo hos dig?
När du åker bort och inte har någon som kan passa.
Om du inte vill eller kan göra det själv.
Om du inte kan reda ut pälsen själv.
När din kanin är kladdig i öronen.
En Kal eller en Ada? Vi kollar åt dig.
Vi fotograferar gärna din fyrbenta vän.
Om livet förändras och kaninen behöver flytta.
Statister eller huvudrollsinnehavare till film eller foto.
Få ett skriftligt utlåtande om din kanin av en erfaren kaninuppfödare.
I våra färdiga tillbehörspaket ingår alla tillbehör du behöver när du ska skaffa kanin. Välj en bur och ett tillbehörspaket. Klart! Vill du ändra i paketens innehåll kan du enkelt ta bort eller lägga till saker då delarna i paketen visas som enskilda produkter i kundvagnen.
I vår nya butik som kan du låsa upp dörren med mobilt Bank-ID, välja bland 100-tals varor och därefter självscanna och betala i kassan alldeles på egen hand. Butiken har öppet 7-22, ALLA dagar i veckan!
Så här funkar det!