Pälsvård Kanin

Oavsett vilken typ av problem med pälsen som din kanin har så kan vi hjälpa dig! Inget problem är det andra likt varför också priset varierar från kanin till kanin.

Vi får årligen in oerhört många kaniner som behöver hjälp på olika sätt och särskilt många har olika typer av problem med sin päls. Det kan vara allt ifrån långhåriga kaniner som är fulla av tovor eller där pälsen tovat sig ända in på skinnet. Det kan också vara kaniner som har som en stor klump med päls blandad med urin och avföring som fastnat i kaninens svans och hänger där som en tung illaluktande klump. Vissa måste rakas helt medan vissa räcker att klippas. Några av problemen upptäcks först i samband med att kaninen kommer till oss på pensionat eller vid kloklippning. Många ägare vet alltså inte ens om problemen som ens egen kanin har, många gånger för att man inte vågar eller kan ta i sin kanin på ett lämpligt sätt för att en undersökning ska kunna vara möjlig. Vi önskar givetvis att vi slapp att se dessa problemen men tror inte att lösningen är att låtsas som att de inte existerar.

Klippning av kanin

Tvärtom så välkomnar vi kaniner med alla typer av pälsproblem och beroende på hur illa det är så är det vanligaste att man lämnar in sin kanin på morgonen och hämtar den senare under dagen. Vi kommer då att ha gjort allt som vi kan för din kanin och även ge råd för hur problemet inte ska behöva uppstå igen. Många gånger så har de här kaninerna utöver de problemen som syns även pälskvalster eller mjällkvalster som då måste få preparat för detta utskrivet av en veterinär. Kvalster är nästan alltid mycket lätt att bli av med och att det är droppar som man droppar på ryggen samt mellan skulderbladen på bakbenen med några veckors mellanrum 3 gånger. Det klarar alla av och det löser ofta också det problem som många upplever att kaninen konstant är i fällning.

Vi upplever tyvärr att flera är negativa till att ta sin kanin till veterinären för något så simpelt men tänk er själva att konstant ha något som kliar och irriterar och som man inte kan komma ifrån. Mycket plågsamt för en kanin som heller inte kan berätta om sina bekymmer!

En annan orsak till att kaninen har problem med pälsen i rumpan eller runt könet kan antingen vara på grund av övervikt som gör att kaninen inte når att hålla sig ren, alternativt på grund av de pluttar som kommer ut är för mjuka ofta på grund av att kaninen får i sig för lite fibrer som håller tarmen i trim. Ge kaninen ett bra grönt, fräscht hö som luktar gott samt en pellets med minst 19% fiberhalt i begränsad mängd. Allt annat så som grönsaker eller bär bör testas en och en för jag upplever att kaniner kan tåla 19 av 20 grönsaker men att de till exempel blir dåliga i magen av endast en särskild grönsak. Lätt att undvika med andra ord. Tänk ungefär 80-90% hö - Resterande pellets, grenar, blad och grönsaker (gärna gröna).

Här är några av de pälsproblem som vi kan hjälpa till med:

  • Tovklippning - Enkla tovor
  • Tovklippning - Svåra stora tovor
  • Klippning runt svans och könsorgan
  • Klippning av långhåriga kaniner runt ögonen
  • Tassklippning - När det fastnat avföring/lera och tovat sig
  • Helrakning av kaniner med teddypäls eller angorapäls
Före klippning av kanin
Före klippning av kanin

De akuta pälsproblemen avhjälper vi direkt på plats så att det känns skönt och befriande för din kanin. Det är dock inte alltid helt enkelt att klippa en kanin snyggt men vi gör vårt bästa.

När vi hjälper din kanin kan vi ibland hitta fler problem än just pälsproblemet, det kan vara öroninflammation, urinproblem, viktproblem, skavsår, ögonproblem m.m som i vissa fall måste utredas av en veterinär.

Pälsvård debiteras per timme då det är svårt att sätta ett fast pris. En del kaniner är mycket mer samarbetsvilliga än andra och omfattningen av pälsproblemen kan vara svåra att få en bild av innan klippningen påbörjats.

Om pälsvård på långhåriga kaniner

Frågor och svar om pälsvård

Hur många kaniner har Teddytassen fått hjälpa med tovor?

Vi får årligen in ca 150 kaniner som behöver hjälp med pälsen. Det kan i enkla fall röra sig om enstaka tovor som behöver tas bort men det vanligaste är tyvärr att pälsen växt för och in i ögonen samt att hela svansen och könet är inbakat i en enda stor filtad stenhård tova, ofta tillsammans med kaninens egen urin och avföring.

Vilket är det absolut viktigaste råden du skulle ge till en kaninägare som har en långhårig kanin?

Lär dig hur du hanterar din kanin på ett säkert sätt så att du varje vecka kan kamma igenom hela pälsen med en anpassad kam och redan då ta bort små tovor som bildats under veckan. Glöm inte att även kamma under hakan, runt könet och runt svansen där tovorna gärna bildas.

Använd alspån (som är helt dammfritt) istället för vanligt spån och ha mycket halm uppepå som inte fastnar i pälsen samt städa buren ofta!

Om möjligt ha kaninen inomhus då fuktig luft förvärrar problemen.

Vilka är de största problemen för kaniner som har lång och tovig päls?

Många av de långhåriga kaninerna som vi träffar har lång päls i ansiktet som förhindrar kaninen från att se ordentligt samt att det i de flesta fall även letat sig in päls i ögonen vilket medför onda röda irriterade och tårade ledsna ögon.

När kaninen får en större tova runt svansen så hindrar den ofta kaninen från att gå ordentligt då den tovade pälsen i vissa fall fäst både på svansen, på låren och under magen samtidigt vilket inskränker på kaninens rörlighet samt möjlighet att göra ifrån sig. Tovorna nyper fast i skinnet som ofta är skavt, irriterat och mjälligt när tovan sedan tas bort.

@teddytassen.se Tvångströja av päls! Vi befriar en kanin. Problem med pälsen? Kom till oss. #lejonhuvadkanin #teddykanin #pälsvård #kanin #kaningård #kaninfrisör ♬ LIMITS THE SKY - Mpax
Många kaniner med pälsproblem får även problem med päls/mjällkvalster som ofta bryter ut under stress. Detta är som tur enkelt att bli av med genom ett receptbelagt preparat som fås utskrivet av veterinär och som droppas längs ryggraden vid två till tre tillfällen.

Vilka årstider kan man klippa sin kanin och vilka olika sätt finns det?

Det bästa för kaninen är om du kammar igenom pälsen helt och hållet varje vecka året om samt klipper eventuell päls som stör synen och kaninens känsliga ögon.

Vi helrakar många kaniner där det inte längre går att reda ut den tjocka tovade filten som bildats på kroppen samt i förebyggande syfte. Bäst är en gång sen vår samt en gång tidig höst. Bor kaninen inomhus går det bra att raka ner pälsen helt året om. Alla tänkbara varianter finns på klippning beroende på kaninens och ägarens önskemål.

Vad gör jag om jag inte själv har möjlighet att sköta min kanins päls?

Du behöver då boka tid hos någon som kan ta hand om pälsen regelbundet, till exempel en veterinärklinik, specialist eller hos oss på Teddytassen. I väntan på tid kan du enkelt själv klippa bort störande päls med en vanlig sax! Be någon att hålla kaninen medan du själv klipper, det gör inte ont.
Lär dig mer om kaniner

Passar en kanin in i mitt liv

Passar en kanin in i mitt liv?

För vem passar det att ha kanin.

Checklista - Tillbehör till kanin

Att förbereda - Checklista

Innan du skaffar kanin

Raspresentation

Raspresentation

Lär dig mer om kaninraser

Hona eller hane

Hane, hona, en eller två?

Kan en kanin leva ensam?

När du får hem din kanin

När du får hem din kanin

Det här behöver du veta

Min kanin lever ensam

Min kanin lever ensam, är det ok?

Det här behöver du veta

Kommande kaninkullar

Kommande kullar - Kaninbevakaren

Kommande kullar hos Teddytassen.

Boka ett besök på kaningården och lär dig mer om kaniner

Boka ett skaffa-kaninbesök

Exklusiv tid där du får lära dig mer om kaniner helt kostnadsfritt.

Omplacering av kanin

Kaniner för omplacering

Kan någon av dem få bo hos dig?

Vi hjälper dig gärna med

Djurpensionat för kaniner, marsvin, hamstrar och andra smådjur

Djurpensionat

När du åker bort och inte har någon som kan passa.

Kloklippning av kanin

Kloklippning

Om du inte vill eller kan göra det själv.

Pälsvård

Pälsvård

Om du inte kan reda ut pälsen själv.

Hona eller hane

Öronrensning

När din kanin är kladdig i öronen.

Könsbestämning av kanin

Könsbestämning

En Kal eller en Ada? Vi kollar åt dig.

Min kanin lever ensam

Fotografering

Vi fotograferar gärna din fyrbenta vän.

Omplacering av kanin

Omplacering

Om livet förändras och kaninen behöver flytta.

Omplacering av kanin

Kanin till filminspelning

Statister eller huvudrollsinnehavare till film eller foto.

En skriftlig bedömning av din kanins mående

Kaninkollen

Få ett skriftligt utlåtande om din kanin av en erfaren kaninuppfödare.

Skaffa kanin? Vi har färdiga tillbehörspaket!

I våra färdiga tillbehörspaket ingår alla tillbehör du behöver när du ska skaffa kanin. Välj en bur och ett tillbehörspaket. Klart! Vill du ändra i paketens innehåll kan du enkelt ta bort eller lägga till saker då delarna i paketen visas som enskilda produkter i kundvagnen.

Teddytassen har öppnat en obemannad butik!

I vår nya butik som öppnade den 27 april kan du låsa upp dörren med mobilt Bank-ID, välja varor och därefter självscanna och betala i kassan alldeles på egen hand. Butiken har öppet 7-22, ALLA dagar i veckan!

Så här funkar det!