Pälsvård Kanin

Oavsett vilken typ av problem med pälsen som din kanin har så kan vi hjälpa dig! Inget problem är det andra likt varför också priset varierar från kanin till kanin.

Vi får årligen in oerhört många kaniner som behöver hjälp på olika sätt och särskilt många har olika typer av problem med sin päls. Det kan vara allt ifrån långhåriga kaniner som är fulla av tovor eller där pälsen tovat sig ända in på skinnet. Det kan också vara kaniner som har som en stor klump med päls blandad med urin och avföring som fastnat i kaninens svans och hänger där som en tung illaluktande klump. Vissa måste rakas helt medan vissa räcker att klippas. Några av problemen upptäcks först i samband med att kaninen kommer till oss på pensionat eller vid kloklippning. Många ägare vet alltså inte ens om problemen som ens egen kanin har, många gånger för att man inte vågar eller kan ta i sin kanin på ett lämpligt sätt för att en undersökning ska kunna vara möjlig. Vi önskar givetvis att vi slapp att se dessa problemen men tror inte att lösningen är att låtsas som att de inte existerar.

Klippning av kanin

Tvärtom så välkomnar vi kaniner med alla typer av pälsproblem och beroende på hur illa det är så är det vanligaste att man lämnar in sin kanin på morgonen och hämtar den senare under dagen. Vi kommer då att ha gjort allt som vi kan för din kanin och även ge råd för hur problemet inte ska behöva uppstå igen. Många gånger så har de här kaninerna utöver de problemen som syns även pälskvalster eller mjällkvalster som då måste få preparat för detta utskrivet av en veterinär. Kvalster är nästan alltid mycket lätt att bli av med och att det är droppar som man droppar på ryggen samt mellan skulderbladen på bakbenen med några veckors mellanrum 3 gånger. Det klarar alla av och det löser ofta också det problem som många upplever att kaninen konstant är i fällning.

Vi upplever tyvärr att flera är negativa till att ta sin kanin till veterinären för något så simpelt men tänk er själva att konstant ha något som kliar och irriterar och som man inte kan komma ifrån. Mycket plågsamt för en kanin som heller inte kan berätta om sina bekymmer!

En annan orsak till att kaninen har problem med pälsen i rumpan eller runt könet kan antingen vara på grund av övervikt som gör att kaninen inte når att hålla sig ren, alternativt på grund av de pluttar som kommer ut är för mjuka ofta på grund av att kaninen får i sig för lite fibrer som håller tarmen i trim. Ge kaninen ett bra grönt, fräscht hö som luktar gott samt en pellets med minst 19% fiberhalt i begränsad mängd. Allt annat så som grönsaker eller bär bör testas en och en för jag upplever att kaniner kan tåla 19 av 20 grönsaker men att de till exempel blir dåliga i magen av endast en särskild grönsak. Lätt att undvika med andra ord. Tänk ungefär 80-90% hö - Resterande pellets, grenar, blad och grönsaker (gärna gröna).

Här är några av de pälsproblem som vi kan hjälpa till med:

  • Tovklippning - Enkla tovor
  • Tovklippning - Svåra stora tovor
  • Klippning runt svans och könsorgan
  • Klippning av långhåriga kaniner runt ögonen
  • Tassklippning - När det fastnat avföring/lera och tovat sig
  • Helrakning av kaniner med teddypäls eller angorapäls
Före klippning av kanin
Före klippning av kanin

De akuta pälsproblemen avhjälper vi direkt på plats så att det känns skönt och befriande för din kanin. Det är dock inte alltid helt enkelt att klippa en kanin snyggt men vi gör vårt bästa.

När vi hjälper din kanin kan vi ibland hitta fler problem än just pälsproblemet, det kan vara öroninflammation, urinproblem, viktproblem, skavsår, ögonproblem m.m som i vissa fall måste utredas av en veterinär.

Pälsvård debiteras per timme då det är svårt att sätta ett fast pris. En del kaniner är mycket mer samarbetsvilliga än andra och omfattningen av pälsproblemen kan vara svåra att få en bild av innan klippningen påbörjats.

Om pälsvård på långhåriga kaniner


Lär dig mer om kaniner

Passar en kanin in i mitt liv

Passar en kanin in i mitt liv?

För vem passar det att ha kanin.

Checklista - Tillbehör till kanin

Att förbereda - Checklista

Innan du skaffar kanin

Raspresentation

Raspresentation

Lär dig mer om kaninraser

Hona eller hane

Hane, hona, en eller två?

Kan en kanin leva ensam?

När du får hem din kanin

När du får hem din kanin

Det här behöver du veta

Min kanin lever ensam

Min kanin lever ensam, är det ok?

Det här behöver du veta

Kommande kaninkullar

Kommande kullar - Kaninbevakaren

Kommande kullar hos Teddytassen.

Omplacering av kanin

Kaniner för omplacering

Kan någon av dem få bo hos dig?

Skaffa kanin? Vi har färdiga tillbehörspaket!

I våra färdiga tillbehörspaket ingår alla tillbehör du behöver när du ska skaffa kanin. Välj en bur och ett tillbehörspaket. Klart! Vill du ändra i paketens innehåll kan du enkelt ta bort eller lägga till saker då delarna i paketen visas som enskilda produkter i kundvagnen.