Nedanstående råd och tips ger jag baserat på att min långa erfarenhet av att föda upp kaniner och att ha hjälpt fler än 2500 kaniner att hitta nya hem. Många av kaninerna som flyttar ifrån oss är återkommande gäster hos oss på vårt smådjurspensionat och vi träffar därför många av dem ett flertal gånger under deras livstid. Vi hjälper dagligen kaniner att få så långa och bra liv som möjligt tillsammans med sina hussar och mattar.
Om kaninens bur är placerad där ni oftast är och kaninen får vara utanför buren och springa av sig flera timmar varje dag och dessutom har en stimulerande inredning i sin bur så är det inga problem att kaninen lever utan en artfrände. Dessa kaniner brukar vara de som blir som absolut mest tama och rumsrena.
Om du istället vet med dig att du tillbringar mycket tid på jobbet eller ofta är på språng så kommer kaninen även om den bor inomhus att sakna det sociala som den ofta känner sig trygg med. I detta läge bör man överväga om kaninen fortfarande passar in i ditt liv och känner man att kaninen fortfarande är en del av familjen så behöver man ordna så att det inte blir för ensamt på dagarna vilket man lättast gör genom att ha två kaniner tillsammans. Har man möjlighet att från början välja ett par kaniner så gör man bäst i att välja en hona samt en hane som man sedan kastrerar redan vid tre månaders ålder. Denna kombination är den som fungerar absolut bäst i längden. Om situationen uppstått efter att din kanin blivit 10 veckor gammal, vänligen läs nedan.
Om din kanin bor utomhus så måste den verkligen ha en vän! Kaniner visar av naturen oftast inte när de mår dåligt men man märker att när en kanin som levt ensam får en vän så blir den gladare, blommar ut och kommer tillslut att mysa med sin nya vän som också pratar samma språk, putsar på samma sätt och som håller sällskap de andra 23 timmarna som du antagligen inte är där. Det är sådant som en människa inte kan ersätta även om kaninerna verkligen kommer att fortsätta att uppskatta din omtanke när du pratar med dem, gosar med dem eller tar ut dem i koppel. Har man möjlighet att från början välja ett par kaniner så gör man bäst i att välja en hona samt en hane som man sedan kastrerar redan vid tre månaders ålder. Denna kombination är den som fungerar absolut bäst i längden. Vänligen läs mer nedan.
När du vill ha två kaniner tillsammans så uppkommer det en del frågor om hur man gör, vad man ska välja för ras på kompisen, hur gamla de ska vara och vilket kön m.m. Jag ska försöka förklara detta nedan så gott jag kan eftersom att det spelar stor roll när man gör vad och i vilken ordning.
Grattis - Så spännande det ska bli - Tänk på det här.
Steg 1 - Tänk efter om du har möjlighet att ha kaninen inomhus eller om den på grund av allergi eller annat kommer att behöva bo utomhus. Läs gärna ovan innan du bestämmer dig.
Steg 2 - Om du kommer fram till att ett par kaniner ska bo tillsammans och du har valt att två kaninungar ska få komma och bo hos er så är den absolut bästa kombinationen att köpa en hona och en hane redan från början där båda är max 10 veckor gamla. Det är okej om hanen är 2 veckor äldre än honan men inte tvärtom. Det har ingen betydelse om kaninerna är av olika raser.
Steg 3 - Boka in kastreringen av hanen tills att han precis fyllt tre månader! Därmed kommer det inte att bli några kaninungar, du behöver inte dela dina kaniner åt i mer än eventuellt någon dag eller två eftersom att honan då ännu inte blivit särskilt revirhävdande samt att du slipper eventuella haniga beteenden så som att de kissar högt och lågt eller uppvaktar någon särskilt utvald i familjens ben.
En hona tillsammans med en hane är den bästa kombinationen och den som visat sig vara den säkraste för att kaninerna ska fortsätta att vara vänner resten av livet. Detta är vår erfarenhet efter att ha fött upp och sålt kaniner under många år.
Många väljer istället att skaffa två honor som ska bo tillsammans men här gäller det att i bakfickan ha en plan B för om det skulle vara så att de börjar att bråka senare i livet. Det går inte att förutspå vilket par av tjejer som kommer att hålla sams och vilka som inte kommer att göra det, det är därmed ett mer osäkert alternativ än ovanstående även om flertalet faktiskt håller sams hela livet. När man sätter ihop två honor så ska båda vara max 10 veckor gamla, ras spelar ingen roll.
Ibland ändrar livet på sig och din hankanin blir plötsligt ensam eller måste flytta ut från bostaden, då gör du så här:
Steg 1 - Om hanen inte redan är kastrerad så boka in en tid för detta och vänta sedan 3 veckor efter ingreppet innan en kompis blir aktuell. Bra pris på kastrering får du hos "vår" veterinär Erika Rask i Kungälv 0303-25 11 14. (Kostnaden kan variera stort från klinik till klinik).
Steg 2 - Den nya kompisen måste vara en hona och hon måste vara minst 13 veckor gammal för att även om hanen är kastrerad så kommer han att försöka para sig med den nya kaninen samt att de ska bestämma vem som ska bestämma och så vidare vilken en liten kaninunge inte kan stå emot och blir då ofta intryckt i ett hörn utan att våga röra sig.
Bra att tänka på är att den nya kaninen ungefär är i samma ålder som din hane eftersom att det annars är större risk att någon av dem blir ensamma igen när den ena till exempel går bort av ålderdom.
Steg 3 - Ihopsättandet.
Låt hanen vara kvar i buren men städa den innan den nya kaninen kommer. Släpp direkt in honan till hanen och ha nu is i magen! De kommer att jaga varandra, bestiga varandra och jucka på varandra, inte för att de försöker att para sig utan för att reda ut den kommande rangordningen som ska finnas i buren från och med nu. Det kan också lossna ett par pälstussar men mer än så blir det oftast inte. (Gränsen för när det verkligen inte fungerar som också är ytterst sällsynt är om det skulle börja blöda - då kommer det inte att fungera med detta kaninpar). Denna fas tar allt från 1 sekund upp till en vecka och det här som jag skriver i följande mening är mer än viktigt! - DELA DEM INTE ÅT UNDER DENNA PERIOD! (om du nu känner att det känns jobbigt att titta på så åk iväg och handla eller gör något annat för om du ändå delar dem åt innan de kommit helt överens så är det inte säkert att du kan få ihop dem alls vid ett senare tillfälle då de bygger upp en hög nivå av känslor gentemot den andra kaninen under tiden som sedan avklingar efterhand tills dess att de är helt sams). När det väl sedan är lugnt i buren så är det sedan lugnt, puuh. Grattis nu har du ett välfungerande par!
När kaninen däremot är van att leva som ensam kanin men är som er lilla hund och får vara med i det dagliga livet enligt översta stycket på denna sida så är det ibland lite mer känsligt att hem ännu en kanin. Din hane kan komma att bli väldigt svartsjuk. Det du kan göra för att mildra detta är att klappa ännu mer på honom och ge honom ännu fler små belöningsbitar så att han faktiskt förstår att den nya kaninen betyder något bra även för honom som kanske hellre ser en annan läskig kanin som försöker att lägga beslag på hans, märk väl hans familj… När kanintjejen kommer hem så är det bra om de den första tiden kan få träffas genom att bo nära varandra men i olika burar och att hanen får fortsätta att komma ut som vanligt, om inte än mer så att han inte känner sig överkörd för att sedan även låta henne hoppa fritt när hon känner sig redo. Detta minskar stressen och revirtänkandet från hanen. När de sedan avdramatiserat det hela så sätter du in honan i hanens bur och låter dem göra så som ovan.
Kan jag sätta in en redan kastrerad hane till min kastrerade hane?
Nej, de kan skada varandra oerhört allvarligt och även om det finns hanar som klarar att leva tillsammans så är det väldigt ovanligt. Vi avråder starkt från detta.
Det enda som kommer att fungera är att släppa in din hona in på hanens revir och låta dem göra upp enligt ovanstående. Det bästa är att du låter din hona sitta i sin transportbur tills att hanen varit i hennes städade bur i ca 1 timma och därefter släppa in henne in till honom.
Jag anser inte att det är någon större skillnad i temperamentet om man jämför honor med hanar, de är egna individer från topp till svans och väljer du den som kommer fram i buren från att den är liten så är chansen att få en trevlig kanin lika stor oavsett kön. Dock finns det några andra för/nackdelar med båda...
Positivt
Kan man ibland ha tur att kunna ha ihop med andra honor (om ovanstående följs.)
Kan oftast inte kissa rakt ut.
Måste inte kastreras även om det bevisligen minskar risken för livmodercancer. Vi tycker därför att det är en bra idé att göra det.
Negativt
Kan bli sura under en övergångsperiod då de blir könsmogna och vakta sin bur, morra eller göra utfall. Detta är oftast övergående inom en kort period på ofta några veckor.
Försöker ibland under sen vinter/tidig vår att gräva i buren för att förbereda ett kaninbo till kommande ungar som honor ofta fantiserar om och kan då även bli skendräktiga och plocka bort din egen päls under magen för att bygga ett varmt och mjukt bo med.
Positivt
Gillar ofta att sitta still i knät längre stunder och gosas med.
Man slipper ofta "tonårsproblemen".
Negativt
När hanen blivit könsmogen så kan den kissa rakt ut för att märka revir. Detta sker oftast om det är en hona i närheten men kan då utan kastrering bli ett bekymmer för den som har sin hane inomhus.
Lycka till! Kaniner är fantastiska!
// Sofie Liljeberg, VD, Teddytassen AB
En av de absolut minsta raserna.
Den vanligaste rasen.
Tidigare kallad dvärgvädurslöwen
Kallades tidigare för löwen.
För vem passar det att ha kanin.
Innan du skaffar kanin
Lär dig mer om kaninraser
Kan en kanin leva ensam?
Det här behöver du veta
Det här behöver du veta
Kommande kullar hos Teddytassen.
Exklusiv tid där du får lära dig mer om kaniner helt kostnadsfritt.
Kan någon av dem få bo hos dig?
När du åker bort och inte har någon som kan passa.
Om du inte vill eller kan göra det själv.
Om du inte kan reda ut pälsen själv.
När din kanin är kladdig i öronen.
En Kal eller en Ada? Vi kollar åt dig.
Vi fotograferar gärna din fyrbenta vän.
Om livet förändras och kaninen behöver flytta.
Statister eller huvudrollsinnehavare till film eller foto.
Få ett skriftligt utlåtande om din kanin av en erfaren kaninuppfödare.
I våra färdiga tillbehörspaket ingår alla tillbehör du behöver när du ska skaffa kanin. Välj en bur och ett tillbehörspaket. Klart! Vill du ändra i paketens innehåll kan du enkelt ta bort eller lägga till saker då delarna i paketen visas som enskilda produkter i kundvagnen.
I vår nya butik som kan du låsa upp dörren med mobilt Bank-ID, välja bland 100-tals varor och därefter självscanna och betala i kassan alldeles på egen hand. Butiken har öppet 7-22, ALLA dagar i veckan!
Så här funkar det!