Rengöring av kaninens öron

Pris: 150:-

Om du inte redan tänkt på att kika ner i din kanins öron med jämna mellanrum så bör du ta det för vana. Lys gärna med en ficklampa för att se hur det ser ut. Ett friskt öra har inga beläggningar i örat och heller inget gult eller benvitt var. Flera gånger per år så upptäcker vi att kaniner som kommer in för kloklippning eller till pensionatet faktiskt har vaxproppar i sitt öra/öron eller ibland till och med öroninflammation!

Vaxproppar

Vanligast på kaniner med hängande öron men vi ser det också ganska ofta även på kaniner med stående öron. Det är ganska ofta som de även har andra problem samtidigt vilket kan vara att de är fula i pälsen, ögonen rinner eller att de har diffusa problem med hygienen osv.

När en kanin får vaxproppar så ses dem som gula eller honungsgula beläggningar i örat som ibland täpper till lite längre ned i örat eller ibland så pass mycket att det blir som en propp som står ut som en hårdare bit till och med en liten bit utanför hörselgången. Dessa kaniner har också ofta vax en bra bit ner i hörselgången som är smal och känslig varför man inte kan peta ned en tops i området då man riskerar att skada hörselgången samt täppa till dem än mer. Vi använder oss av ett flytande preparat som heter Oto-Clean och som är till för ändamålet. Vi droppar ner vätskan och masserar försiktigt örat vilket gör att vätskan och vaxet efter hand byter plats och vaxet blir då som små flytande klumpar ovanför hörselgången som sedan går att ta bort med en tops. Oftast så räcker det med att göra rent öronen en gång ordentligt för att det sedan ska hålla sig rent en lång tid framöver. De känns lite obehagligt när man håller på men efter att örat torkats torrt efteråt så brukar kaninen tycka att det är skönt och få ett befriat och glatt uttryck.

Det är givetvis bra att utreda kaninen för eventuella andra orsaker som kan ha bidragit till det nedsatta immunförsvaret eftersom att vaxproppar ibland kommer tillsammans med andra bekymmer som kaninen i fråga kan ha.

Öroninflammation

Ibland så hittar vi även var som funnits under vaxet (var är benvitt till färgen, trögflytande och luktar illa) och det beror oftast på att kaninen har en pågående öroninflammation. Ofta kan man då även känna som en hård kula nedanför öronroten. Denna kula töms när man gör rent örat men en kanin som drabbats av öroninflammation måste undersökas av en veterinär som kan kika ned i örat med hjälp av ett särskilt instrument och som därefter kan bedöma hur illa det är samt om det behövs skriva ut ett recept på ett penicillin (ofta bactrim som egentligen är till barn men som är gott och enkelt att ge då det smakar banan). Detta får kaninen äta i minst 10 dagar och under den tiden så måste också örat tömmas 1-2 gånger per dag. Även detta kan vi vid behov hjälpa till med, enklast är då att man hyser in sin kanin på vårt pensionat under tiden och att vi ger medicin/tömmer öron under vistelsen om man känner att man inte vill eller kan själv.

Det är ofta ganska bra prognos om kaninen får behandling snabbt efter att inflammationen uppstått medans det är mer osäkert om kaninen haft öroninflammationen ett längre tag. Öroninflammation orsakas oftast av bakterier som tagit sig ner i örat där de trivs bra i de trånga hörselgångarna som också erbjuder en varm och fuktig miljö perfekt om man är en bakterie. När kaninen gått med en obehandlad öroninflammation ett längre tag kan bakterierna ha tagit sig ända ner till mellanörat och där påverkat balansnerven vilket kan göra så att kaninen blir sned ansiktet eller så att till exempel läpparna ser asymmetriska ut. En kanin med öroninflammation måste alltid tas till en veterinär för bedömning.

Vax i ett kaninöra
Var i ett kaninöra







Lär dig mer om kaniner

Passar en kanin in i mitt liv

Passar en kanin in i mitt liv?

För vem passar det att ha kanin.

Checklista - Tillbehör till kanin

Att förbereda - Checklista

Innan du skaffar kanin

Raspresentation

Raspresentation

Lär dig mer om kaninraser

Hona eller hane

Hane, hona, en eller två?

Kan en kanin leva ensam?

När du får hem din kanin

När du får hem din kanin

Det här behöver du veta

Min kanin lever ensam

Min kanin lever ensam, är det ok?

Det här behöver du veta

Kommande kaninkullar

Kommande kullar - Kaninbevakaren

Kommande kullar hos Teddytassen.

Boka ett besök på kaningården och lär dig mer om kaniner

Boka ett skaffa-kaninbesök

Exklusiv tid där du får lära dig mer om kaniner helt kostnadsfritt.

Omplacering av kanin

Kaniner för omplacering

Kan någon av dem få bo hos dig?

Vi hjälper dig gärna med

Djurpensionat för kaniner, marsvin, hamstrar och andra smådjur

Djurpensionat

När du åker bort och inte har någon som kan passa.

Kloklippning av kanin

Kloklippning

Om du inte vill eller kan göra det själv.

Pälsvård

Pälsvård

Om du inte kan reda ut pälsen själv.

Hona eller hane

Öronrensning

När din kanin är kladdig i öronen.

Könsbestämning av kanin

Könsbestämning

En Kal eller en Ada? Vi kollar åt dig.

Min kanin lever ensam

Fotografering

Vi fotograferar gärna din fyrbenta vän.

Omplacering av kanin

Omplacering

Om livet förändras och kaninen behöver flytta.

Omplacering av kanin

Kanin till filminspelning

Statister eller huvudrollsinnehavare till film eller foto.

En skriftlig bedömning av din kanins mående

Kaninkollen

Få ett skriftligt utlåtande om din kanin av en erfaren kaninuppfödare.

Skaffa kanin? Vi har färdiga tillbehörspaket!

I våra färdiga tillbehörspaket ingår alla tillbehör du behöver när du ska skaffa kanin. Välj en bur och ett tillbehörspaket. Klart! Vill du ändra i paketens innehåll kan du enkelt ta bort eller lägga till saker då delarna i paketen visas som enskilda produkter i kundvagnen.