Kaninkollen - Hur mår din kanin?

Flicka med kanin

Vill du ha ett skriftligt utlåtande på hur din kanin mår från någon som har stor erfarenhet av kaniner? Baserat på vår långa erfarenhet av som uppfödare av kaniner kan vi kolla över din kanin. Vi träffar väldigt många kaniner varje år.

En kaninkoll hos Teddytassen kostar 195 kr per kanin och gång.

Det här är vad vi tittar på:

Hullet

Vi väger din kanin

Är din kanin normalviktig, överviktig eller kanske underviktig? Ibland blir man hemmablind då man ofta bara träffar sin egen kanin. Vi träffar ofta kaniner som äter helt fel foder i förhållande till sin livsstil och kroppstyp. Vi hjälper dig att hitta rätt i foderdjungeln!

Öron

Vi undersöker din kanins öron för att upptäcka eventuella problem så som vaxproppar eller öroninflammation i ett eller båda öronen. Visste du att vi årligen hittar flera fall av öroninflammation på våra gäster, har du koll på var du ska titta efter för att det ska upptäckas i tid? De flesta kaniner har helt rena och fina hörselgångar men inte allt för sällan behöver öronen rengöras med Otoclean för att ta bort vax och eventuellt var. Om din kanin har misstänkt öroninflammation behöver en veterinär kontaktas som kan utreda din kanin vidare.

Tänder

Bettfel på kanin

Vi kan endast se kaninens sex främsta tänder men även dessa kan ge en grov ledtråd vad som eventuellt döljer sig där bakom. Kaniner har 28 tänder som växer ca 12 cm per år varför nötning av tänder genom framförallt ett bra hö är livsviktigt. Kaninens framtänder kan se bra ut även om det finns problem längre bak i munnen men då brukar misstanken uppkomma i samband med matning där kaninen ofta drar sig för att äta även om den först visar intresse för maten. Vi tittar på allmäntillståndet samt framtändernas placering. Om något väcker misstanke behöver du ta din kanin till en veterinär som kan undersöka din kanin vidare och kontrollera samtliga tänder i munnen under sedering eller narkos.

Klor

Kloklippning kaninÄr du möjligen ett proffs eller undrar du om du klipper klorna för långt ifrån pulpan? Kaninens klor behöver klippas var sjätte vecka som minimum för att pulpan ska hålla sig lagom lång. Klipper man för långt ut så är risken att pulpan blir längre och längre och till slut så kommer kaninen att bokstavligen skutta på pulpan i varje steg vilket förstås gör fruktansvärt ont. Vi kikar hur det ser ut på just din kanin och lämnar efter det råd gällande hur ofta just din kanin behöver få sina klor klippta.

Tassar

Särskilt inomhuskaniner som inte naturligt kan sjunka ner med sina klor i jorden när de skuttar har en tendens att få trycksår på sina hälar. Har din kanin rexpäls så är risken ännu högre. Vi kikar på hälarna och lämnar eventuellt råd för hur de bör tas om hand om din kan redan har eller börjar att få skav/sår/inflammation i sina hälar.

Ögon

Irriterat kaninöga Har du tänkt på att kanin kanske ofta är blöt under ena eller båda sina ögon? Det kan vara enkelt att åtgärda om problemet är nytt men det kan också vara så att din kanin antingen har bös, päls eller damm som samlats i tårkanalen och som ibland går att dra ut som en lång sträng och fixar problemet direkt. Det kan vara mer komplicerat än så och din kanin behöver då få medicinska droppar utskrivet av en veterinär. Detta är inte särskilt kostsamt och kaninen blir i de flesta fall helt bra. Tänk bara att få bort känslan av att ha något som irriterar i ögat, ens för några sekunder =(

Vår erfarenhet är att receptfria alternativ inte ger önskad effekt och att de ofta förlänger tiden tills kaninen får riktig hjälp utifrån just sina egna problem med ögonen!

Ibland när man verkligen provat allt så kan ögonproblemen i enstaka fall även bero på problem med en tand där själva tandroten irriterar ögat så att det vätskas och rinner. Det kan även i vissa fall bero på en öroninflammation som kaninen haft länge och som till slut ger konsekvenser även på andra delar av kroppen.

Päls

Kanin med pälsproblem Är din kanin snygg i pälsen eller fäller den konstant och vad skulle då det kunna bero på ? Det är oerhört vanligt med pälskvalster som kan ses med blotta ögat samt mjällkvalster på kanin vilket kan orsaka mjälliga fläckar i pälsen och skorv på specifika ställen. De flesta kaniner bär på kvalster latent som kan bryta ut vid stress, sjukdom eller om partnern går bort etc. Kaniner är olika känsliga och för vissa kan det räcka med att man skaffar en ny soffa eller gör andra ändringar i hemmiljön.

Gemensamt är att det i nästan alla fall är mycket enkelt att bli av med! Men det krävs att man får Stronghold utskrivet av veterinär som ges vid tre tillfällen med några veckors mellanrum. Det är droppar i pipett som man lägger längs ryggraden. Dessa kliar i någon minut för att sedan avta. Du behöver städa buren ordentligt varje vecka under behandlingen men sedan är de nästan alltid väck. De lever på kaninen enbart och smittar endast kanin till kanin. De kan inte överleva utan sin värd varför de är enkla att få bort! Phuu… Vi låter dig veta om vi misstänker att din kanin har pälskvalster eller mjällkvalster.

Vi kollar även över hela din kanins päls. OFTA har kaninen tovor både här och där, päls som vuxit för och in i ögonen som behöver klippas bort. Det vanligaste är att det bildats en supertova runt svansen och könet som behöver en större åtgärd där jag klipper helt rent med rakapparat samt olika anpassade saxar. Vi rekommenderar dig och kommer med förslag på vad som behöver göras på just din kanin samt hur akut det eventuellt är.

Lycklighet

Är din kanin lycklig och hur vet man det? Baserat på hur kaninen lever hemmavid och hur mycket uppmärksamhet den får tillsammans med om den bor ensam eller tillsammans med en kanin utomhus eller inomhus så kan vi ofta få en uppfattning om din kanin skulle må bra av en kaninkompis eller inte.

I vissa fall är det självklart att kaninen mår toppen men i vissa fall kan den antingen vara mobbad av kompisen som den redan har och ibland har man valt att ha en ensam kanin utomhus av ren okunskap. Vi råder er tillsammans till ett mer harmoniskt och hållbart liv för allas bästa utifrån just den kanin som du har och vilken kaninlighet som just den besitter.

Om Kaninkollen

Jag, Sofie Liljeberg, är inte veterinär och kaninkollen ersätter inte en veterinärundersökning utan det som noteras baseras på lång livserfarenhet tillsammans med kaniner. Jag är utbildad djurvårdare och har jobbat med kaniner större delen av mitt vuxna liv och fortsätter att fascineras av dessa underbara djur och vill gärna på detta sätt dela med mig av min kunskap för kaninernas och deras ägares bästa.

Är din kanin lycklig?Lär dig mer om kaniner

Passar en kanin in i mitt liv

Passar en kanin in i mitt liv?

För vem passar det att ha kanin.

Checklista - Tillbehör till kanin

Att förbereda - Checklista

Innan du skaffar kanin

Raspresentation

Raspresentation

Lär dig mer om kaninraser

Hona eller hane

Hane, hona, en eller två?

Kan en kanin leva ensam?

När du får hem din kanin

När du får hem din kanin

Det här behöver du veta

Min kanin lever ensam

Min kanin lever ensam, är det ok?

Det här behöver du veta

Kommande kaninkullar

Kommande kullar - Kaninbevakaren

Kommande kullar hos Teddytassen.

Boka ett besök på kaningården och lär dig mer om kaniner

Boka ett skaffa-kaninbesök

Exklusiv tid där du får lära dig mer om kaniner helt kostnadsfritt.

Omplacering av kanin

Kaniner för omplacering

Kan någon av dem få bo hos dig?

Vi hjälper dig gärna med

Djurpensionat för kaniner, marsvin, hamstrar och andra smådjur

Djurpensionat

När du åker bort och inte har någon som kan passa.

Kloklippning av kanin

Kloklippning

Om du inte vill eller kan göra det själv.

Pälsvård

Pälsvård

Om du inte kan reda ut pälsen själv.

Hona eller hane

Öronrensning

När din kanin är kladdig i öronen.

Könsbestämning av kanin

Könsbestämning

En Kal eller en Ada? Vi kollar åt dig.

Min kanin lever ensam

Fotografering

Vi fotograferar gärna din fyrbenta vän.

Omplacering av kanin

Omplacering

Om livet förändras och kaninen behöver flytta.

Omplacering av kanin

Kanin till filminspelning

Statister eller huvudrollsinnehavare till film eller foto.

En skriftlig bedömning av din kanins mående

Kaninkollen

Få ett skriftligt utlåtande om din kanin av en erfaren kaninuppfödare.

Skaffa kanin? Vi har färdiga tillbehörspaket!

I våra färdiga tillbehörspaket ingår alla tillbehör du behöver när du ska skaffa kanin. Välj en bur och ett tillbehörspaket. Klart! Vill du ändra i paketens innehåll kan du enkelt ta bort eller lägga till saker då delarna i paketen visas som enskilda produkter i kundvagnen.

Teddytassen har öppnat en obemannad butik!

I vår nya butik som öppnade den 27 april kan du låsa upp dörren med mobilt Bank-ID, välja varor och därefter självscanna och betala i kassan alldeles på egen hand. Butiken har öppet 7-22, ALLA dagar i veckan!

Så här funkar det!