Kloklippning Kanin

Kloklippning: 6 veckors mellanrum.
Pris hos Teddytassen: 79 kr per kanin och gång

Kloklippning kaninI det vilda rör sig kaninerna över långa sträckor på olika underlag där den största belastningen då hamnar på tårna som i naturen sjunker ner en bit i marken (motsatt på kaniner inomhus som ofta går på golv, mattor etc där den största belastningen istället hamnar på hasorna som vid snedbelastning orsakat av för långa klor eller övervikt kan orsaka en tryckskada som ses som en pälslös irriterad ofta rund fläck längst ut på hasen). När de letar föda i naturen slits deras klor på ett naturligt och riktigt sätt. Våra tamkaniner har i de flesta fall inte samma möjligheter vilket gör att klorna måste klippas ungefär var sjätte vecka.

Kaniner har fyra klor på varje baktass samt fem klor på varje framtass och det är den extra klon som sitter som en tumme på frambenen som man måste vara särskilt noga med att klippa då de i värsta fall kan böja sig som i en cirkel och växa tillbaka in igen vilket orsakar en oerhört stark smärta som lätt kunde ha undvikits med hjälp av en regelbunden kloklippning.

Långa klor kaninOm man inte klipper klorna regelbundet så blir pulpan (den blodförsedda röda delen inuti klon) längre och längre vilket kan medföra att det tillslut blir svårt för klon att växa normalt utan att bli för lång för snabbt. För långa klor samt övervikt kan också ge tassen en onormal ställning vilket kan ses som röda svullna hårlösa delar av tassen som också kan drabbas av tryckskador eller pododermatit (inflammation i huden på tassen).

När klorna blir för långa ökar också risken för att de ska fastna och därmed brytas av varpå att klon trillar av eller i värsta fall hänger kvar löst utanpå pulpan som då blottas och som givetvis också gör väldigt ont. Det händer också att kaninen kan bryta hela tår till följd av för långa klor. Det finns inte så mycket som en veterinär kan göra i det läget utan ofta så får tån läka ihop utan behandling vilket ofta gör att klon på den brutna tån ofta pekar åt ett annat håll än övriga klor vilket ibland kan orsaka att den klon orsakar mer problem än övriga klor.

Om kaninen är ung så kan man med fördel klippa klorna ännu mer ofta eftersom att den unga kaninens klor är mer vassa och gör därför mer ont om till exempel ett barn ska lära känna sin kanin genom att ha den i knäet. Kaniner kan inte som katter dra in sina klor så att de inte känns utan de är alltid kännbara vilket kan vara bra att förklara för sina barn så att de ej tror att kaninen är elak för att klorna känns igenom kläderna.

Misslyckad kloklippningVi har även flera sorters dynor som man kan ha mellan sig och kaninen för att undvika att klorna känns alls samt för att undvika att bli alltför hårig på kläderna under mysstunden tillsammans med sin kanin.

Klipp klorna någon millimeter utanför den röda pulpan där klon är genomskinlig, klipps klon över pulpan så gör det ont på kaninen och det börjar då också att blöda ymnigt. Blodstoppulver kan vara bra att ha hemma om olyckan skulle vara framme.
Lär dig mer om kaniner

Passar en kanin in i mitt liv

Passar en kanin in i mitt liv?

För vem passar det att ha kanin.

Checklista - Tillbehör till kanin

Att förbereda - Checklista

Innan du skaffar kanin

Raspresentation

Raspresentation

Lär dig mer om kaninraser

Hona eller hane

Hane, hona, en eller två?

Kan en kanin leva ensam?

När du får hem din kanin

När du får hem din kanin

Det här behöver du veta

Min kanin lever ensam

Min kanin lever ensam, är det ok?

Det här behöver du veta

Kommande kaninkullar

Kommande kullar - Kaninbevakaren

Kommande kullar hos Teddytassen.

Boka ett besök på kaningården och lär dig mer om kaniner

Boka ett skaffa-kaninbesök

Exklusiv tid där du får lära dig mer om kaniner helt kostnadsfritt.

Omplacering av kanin

Kaniner för omplacering

Kan någon av dem få bo hos dig?

Vi hjälper dig gärna med

Djurpensionat för kaniner, marsvin, hamstrar och andra smådjur

Djurpensionat

När du åker bort och inte har någon som kan passa.

Kloklippning av kanin

Kloklippning

Om du inte vill eller kan göra det själv.

Pälsvård

Pälsvård

Om du inte kan reda ut pälsen själv.

Hona eller hane

Öronrensning

När din kanin är kladdig i öronen.

Könsbestämning av kanin

Könsbestämning

En Kal eller en Ada? Vi kollar åt dig.

Min kanin lever ensam

Fotografering

Vi fotograferar gärna din fyrbenta vän.

Omplacering av kanin

Omplacering

Om livet förändras och kaninen behöver flytta.

Omplacering av kanin

Kanin till filminspelning

Statister eller huvudrollsinnehavare till film eller foto.

En skriftlig bedömning av din kanins mående

Kaninkollen

Få ett skriftligt utlåtande om din kanin av en erfaren kaninuppfödare.

Skaffa kanin? Vi har färdiga tillbehörspaket!

I våra färdiga tillbehörspaket ingår alla tillbehör du behöver när du ska skaffa kanin. Välj en bur och ett tillbehörspaket. Klart! Vill du ändra i paketens innehåll kan du enkelt ta bort eller lägga till saker då delarna i paketen visas som enskilda produkter i kundvagnen.

Teddytassen har öppnat en obemannad butik!

I vår nya butik som öppnade den 27 april kan du låsa upp dörren med mobilt Bank-ID, välja varor och därefter självscanna och betala i kassan alldeles på egen hand. Butiken har öppet 7-22, ALLA dagar i veckan!

Så här funkar det!