När du får hem din kanin Det här behöver du veta

Nu är alla förberedelser klara och det äntligen dags! Välkommen hem med din kanin!

Kaniner är mycket sociala och buren bör därför vara placerad där ni i familjen vistas som mest. Ett rum med naturligt dagsljus är att föredra. Buren bör ej placeras intill ett element och du ska absolut inte täcka över kaninens bur när det är natt. Låt den följa er dygnsrytm.

När kaninen flyttar hem till dig

Även om din kanin är van vid att ha vattenflaska så bör du alltid även ha en skål med vatten i början på grund av att det är många nya intryck som gör att kaninen ibland inte tar sig tid att dricka ordentligt. Denna kan efter några veckor fasas ut men kan vara livsavgörande i början. En kanin som dricker för lite leder också till att den äter för lite och när den äter för lite leder det ofta till onödiga problem med magen som snabbt kan bli allvarliga. Där kaninen köps måste du se till att köpa med kaninens vanliga pellets och instruktioner för vad kaninen är van vid att äta samt hur mycket. Det finns mängder av varianter på pellets och foder marknaden och alla är inte snälla mot magen, särskilt inte vid ett plötsligt foderbyte. Grönsaker & gräs introduceras först efter några veckor. Hö ska alltid finnas tillgängligt - Viktigt att det är grönt, fräscht och luktar gott, det ska heller inte vara för grovt men heller inte alldeles för tunna strån. Lagom är bäst för både tänder och mage. Vi hjälper er gärna att råda i foderfrågor om det är något som ni undrar.

När din kanin släpps in i sin nya bostad för första gången så kan den första reaktionen komma att bli ett glädjeskutt rätt upp i luften och att den tycker att allt nytt är spännande och skoj men det kan också bli att den blir överväldigad av den nya miljön och allt annat som är nytt och reagera med att försöka gömma sig vilket egentligen är helt naturligt eftersom att kaniner naturligt är flyktdjur och bor i hålor nere i marken. (Tamkaninen härstammar från vilda kaniner i norra Afrika samt västra Europa).

De första timmarna bör du låta kaninen få upptäcka sin nya bur, de nya dofterna och den nya miljön i fred. Efter ett antal timmar (som varierar från kanin till kanin) när kaninen tagit in en del av de nya intrycken så kommer den troligen att till slut somna och låt den då sova ut tills att den vaknar av sig själv. När den vaknar kommer du som matte eller husse in i bilden och bör då vara med kaninen så mycket som möjligt eftersom det är då den upptäcker att den är ensam utan sina kompisar eller mamma. DU kommer att bli kaninens nya familj och vän från och med nu och desto mer du är med din kanin, desto tamare kommer den att bli.

Så blir du kompis med din nya kanin

För att kaninen ska lära känna dig och din röst kan du med fördel prata eller sjunga lågt för den eller låta den vara med när det till exempel ska läsas saga. Mata gärna din kanin ur handen medan du klappar den ömt och försiktigt på ryggen, kaninen kommer då så småningom att förknippa dina händer med något positivt, Kom ihåg att det tar tid att bygga upp ett förtroende mellan dig och din kanin men när ni väl får det starka bandet som många önskar så blir också er relation fin och långsiktig.

Om kaninen i början är väldigt rädd av sig så kan du låta kaninens hus ligga på sidan så att den får skydd men inte kan gömma sig helt. Träningen går då aningen fortare för din kanin att bli tam.

Har du inte tecknat försäkring för din kanin?

Få 10% rabatt på försäkring hos Sveland!

LÄS MER

Så lyfter du din kanin

När du i början ska ta upp din kanin från buren så är det bra om en vuxen person är med och hjälper till. Det bästa stället att öva på att hålla sin kanin kan vara på en begränsad yta sittandes på ett mjukt material på golvet. Då minskar risken för att kaninen tappas i golvet och skadar sig samt ni där även kan träna på beröring av kaninen på ett positivt sätt för er båda.

När det så småningom blir dags att öva på lyft så bör kaninen alltid bäras på ett säkert sätt med en hand under rumpan och en under magen med ett finger mellan kaninens framben eller ännu hellre vänd med alla tassarna mot dig, gärna sittandes på din arm med nosen pekandes mot ditt armveck. Se alltid till att kaninen kan andas fritt. Framförallt barn kan av okunskap ibland hålla kaninen för hårt vilket kan få väldigt tråkiga konsekvenser.

Försök att alltid lyfta din kanin från sidan istället för ovanifrån då kaninen kan missta din beröring för att fångas av ett rovdjur. Bäst är att försöka att locka din kanin att självmant sätta sig i ditt knä med belöning redan från början då det kommer att underlätta kontakten framöver.

Tänder - Kaninens händer

Efter ett tag så kommer din kaninunge troligtvis att vara lite valpig och testa sig fram gällande vad som är okej och inte. I och med att de inte har några händer så sker detta ofta med munnen och tänderna. Det kan verka väldigt oskyldigt när kaninen nafsar dig i kläderna men om man redan där säger stopp högt och tydligt så kan man avstyra eventuella framtida problem som kan uppstå när kaninen sedan knaprar vidare på sladdar eller på huden etc. Ett vanligt scenario är när kaninen tycker att ni har gosat klart eller när den faktiskt behöver gå på toaletten att den krafsar i ditt knä och lyssnar du inte på den signalen så kan kaninen komma att försöka att nå dig på ett annat sätt och i värsta fall nypas med tänderna. Släpper man ner kaninen först då så har man lärt kaninen att beteendet är okej. En bättre metod är att hålla kortare stunder och att släppa ner kaninen när den fortfarande är väldigt lugn för att på så sätt undvika att den hittar på egna sätt att få som den vill. Man kommer långt på att ge kaninen mycket beröm vid rätt tillfällen :)

Lär känna kaninen väl innan du tar hem kompisar. Andra familje- eller djurmedlemmar presenteras direkt men på ett lugnt och positivt sätt.

Det brukar ta cirka 3 veckor innan din nya kanin kommer att känna sig helt hemmastadd i sin nya miljö.

Lär dig mer om kaniner

Passar en kanin in i mitt liv

Passar en kanin in i mitt liv?

För vem passar det att ha kanin.

Checklista - Tillbehör till kanin

Att förbereda - Checklista

Innan du skaffar kanin

Raspresentation

Raspresentation

Lär dig mer om kaninraser

Hona eller hane

Hane, hona, en eller två?

Kan en kanin leva ensam?

När du får hem din kanin

När du får hem din kanin

Det här behöver du veta

Min kanin lever ensam

Min kanin lever ensam, är det ok?

Det här behöver du veta

Kommande kaninkullar

Kommande kullar - Kaninbevakaren

Kommande kullar hos Teddytassen.

Boka ett besök på kaningården och lär dig mer om kaniner

Boka ett skaffa-kaninbesök

Exklusiv tid där du får lära dig mer om kaniner helt kostnadsfritt.

Omplacering av kanin

Kaniner för omplacering

Kan någon av dem få bo hos dig?

Vi hjälper dig gärna med

Djurpensionat för kaniner, marsvin, hamstrar och andra smådjur

Djurpensionat

När du åker bort och inte har någon som kan passa.

Kloklippning av kanin

Kloklippning

Om du inte vill eller kan göra det själv.

Pälsvård

Pälsvård

Om du inte kan reda ut pälsen själv.

Hona eller hane

Öronrensning

När din kanin är kladdig i öronen.

Könsbestämning av kanin

Könsbestämning

En Kal eller en Ada? Vi kollar åt dig.

Min kanin lever ensam

Fotografering

Vi fotograferar gärna din fyrbenta vän.

Omplacering av kanin

Omplacering

Om livet förändras och kaninen behöver flytta.

Omplacering av kanin

Kanin till filminspelning

Statister eller huvudrollsinnehavare till film eller foto.

En skriftlig bedömning av din kanins mående

Kaninkollen

Få ett skriftligt utlåtande om din kanin av en erfaren kaninuppfödare.

Skaffa kanin? Vi har färdiga tillbehörspaket!

I våra färdiga tillbehörspaket ingår alla tillbehör du behöver när du ska skaffa kanin. Välj en bur och ett tillbehörspaket. Klart! Vill du ändra i paketens innehåll kan du enkelt ta bort eller lägga till saker då delarna i paketen visas som enskilda produkter i kundvagnen.