Lejonhuvad dvärgvädur Raspresentation

Lejonhuvad dvärgvädur kallades tidigare för dvärgvädurslöwen men är sedan 2007 en godkänd ras att ställa ut på utställningar i de flesta färger och teckningar. Är precis som dvärgväduren i sättet. Har hängande öron precis som dvärgväduren men har dessutom man och mer päls därtill i olika grad beroende på vilken pälstyp kaninen har. Vi rekommenderar inte att man köper denna ras med dubbelgen för man eller med teddypäls om man inte vet precis vad man ger sig in på då pälsen konstant måste skötas vilket annars kan orsaka olika typer av problem för kaninen.

Temperament

Ofta lugna till sättet & passar ofta bra till barn, men föräldrarna måste självklart ta ansvar för att pälsen sköts! Den kräver ofta mer omvårdnad än vad man tror och många glömmer denna enormt viktiga detalj på grund av att det söta utseendet tar överhand när det är dags att välja ut sin vän.

Om kaninen är nyfiken brukar de ofta tycka det är roligt att hoppa hinder, vilket man börjar med först när kaninen blivit 6 månader gammal då skelettet klarar påfrestningen.

Passar dig som gillar att borsta kaninen och inte är rädd för päls.

Till långhåriga kaniner rekommenderar vi att man inte använder vanligt spån då detta fastnar i pälsen, använd hellre alspån med halm uppepå.

Vi erbjuder hjälp med kaninens päls vid behov, kom hellre till oss om du ej kan själv!

Pälsvarianter

Enkelmanad: Har endast man likt lejonet runt huvudet, normalhårad för övrigt.
Pälsvård: Lättskött! Manen behöver kammas emellanåt beroende på hur tjock och lång manen är. En enkelmanad kanin tappar ofta av det mesta av manen efter hand.

Långhåriga kaniner är söta men kräver mycket pälsvård. Hela livet.

Sofie Liljeberg - Teddytassen

Dubbelmanad: (Kallas även ibland pekingteddy). Har en man i varierande storlek, samt en "pälskjol" som löper längst med sidan av kaninen och längs låren, men som fälls av i olika grad i takt med fällningarna. En del behåller utöver manen även kjolen hela livet. De är alltid korthåriga på ryggen utom i vissa fall då de är långhåriga över hela kroppen för att sen fälla av på ryggen vid 3-12 månaders ålder.
Pälsvård: Måttlig! Beror på hur mycket man kaninen har vilket kan vara svårt att bedöma när den är liten. Man bör förbereda sig på att kamma kaninen 1 gång i veckan till 1 gång var 3e vecka. Detta är den vanligaste pälstypen hos lejonhuvad kanin. OBS! Du måste alltid klippa din kanin runt ögonen så att den alltid har fri sikt samt även vid rumpan/könet så att den inte får tovor som kan filta ihop sig till en mycket obehaglig tova!

Teddy: Är långhårig över hela kroppen, även på huvudet och ryggen!
Pälsvård: Krävs ofta! Kamma varje dag till en gång i veckan beroende på hur tät och lätt eller svårskött pälsen är. Ett alternativ är att klippa ner kaninens päls, speciellt runt ögonen så den alltid har fri sikt. Att raka kaninen helt är att föredra på sommaren och ofta blir den nyutväxta pälsen lättare att sköta efter varje rakning. Tänk på att en allt för tjock päls kan leda till värmeslag på sommaren.

FAKTA

Lejonhuvad dvärgvädur

Vikt: 1,4-1,9 kg

Päls: Finns i tre olika hårlag:
  • Enkelmanad
  • Dubbelmanad
  • Teddy
Dubbelmanade och Teddypälsade kräver mycket pälsvård!Lär dig mer om kaniner

Passar en kanin in i mitt liv

Passar en kanin in i mitt liv?

För vem passar det att ha kanin.

Checklista - Tillbehör till kanin

Att förbereda - Checklista

Innan du skaffar kanin

Raspresentation

Raspresentation

Lär dig mer om kaninraser

Hona eller hane

Hane, hona, en eller två?

Kan en kanin leva ensam?

När du får hem din kanin

När du får hem din kanin

Det här behöver du veta

Min kanin lever ensam

Min kanin lever ensam, är det ok?

Det här behöver du veta

Kommande kaninkullar

Kommande kullar - Kaninbevakaren

Kommande kullar hos Teddytassen.

Omplacering av kanin

Kaniner för omplacering

Kan någon av dem få bo hos dig?

Skaffa kanin? Vi har färdiga tillbehörspaket!

I våra färdiga tillbehörspaket ingår alla tillbehör du behöver när du ska skaffa kanin. Välj en bur och ett tillbehörspaket. Klart! Vill du ändra i paketens innehåll kan du enkelt ta bort eller lägga till saker då delarna i paketen visas som enskilda produkter i kundvagnen.