Produkt i fokus

Teddytassens Nyttiga Blandfoder - 7,5 kg i hink

Fullfoder till kaniner i alla åldrar. Vi köper varje enskild ingrediens var för sig vilket gör att fodret håller en väldig hög kvalitet.

Innehåll:

Pellets med inslag av linfrö, blad från jordgubbar och smultron, torkade persiljestjälk...

639,00 kr
Teddytassens Nyttiga Blandfoder - 7,5 kg i hink
KUNSKAP

Pellets eller inte pellets?

Googlar man runt på nätet så finns det delade meningar, låt oss reda ut vad som är vad. Kaniner har 28 tänder som växer konstant hela livet och behöver nötas ner på ett bra och naturligt sätt livet ut. De behöver därför ha fri tillgång till ett grönt väldoftande hö som är precis lagom grovt för att både tänder och mage ska fungera på rätt sätt. Kaniner behöver äta 80-90% hö. MEN en kanin som enbart får hö kommer att vara konstant hungrig och därmed kännas orolig och desperat efter mer mat. Kaniner som lever enbart på hö blir ofta också magra och tunna och fryser därmed också lättare och/eller beter sig på ett rastlöst sätt. Kaniner behöver ytterligare energi än det som de får från höet, pellets är ett nödvändigt tillskott som i lagom mängd mättar bra utan att stjäla aptit från hö-mängden som de behöver äta varje dag. Ett ytterligare ännu bättre alternativ att ge tillsammans med eller istället för pellets är gröna grönsaker med stjälken kvar. Man måste veta att varje grönsak måste få ha sin invänjningsperiod för att magen ska hinna vänja sig och även för att man behöver veta om sin kanin eventuellt är extra känslig mot till exempel en av tio grönsaker. Ju mer grönsaker du ger, desto mindre pellets ger du så att den sammantagna matmängden passar just din kanin.

Vilken struktur på pellets ska jag välja?

Låt oss börja med att komma ihåg att alla kaniner är väldigt olika varandra gällande hur mycket energi de omsätter på en dag, även om de så är syskon så kan de behöva ha helt olika foder och mängd för att hållas lagom i vikt. En kanin ska vara lagom rund, man ska kunna känna ryggraden och revbenen men man ska inte kunna se dem med blotta ögat, då är kaninen underviktig och behöver mer mat. Tänk också på att nyare märken av pellets så som till exempel Selective, Cuni Complete & Brit endast väger hälften så mycket som samma mängd av en vanlig smalare men mer kompakt pelletssort vilket gör att det krävs dubbelt så mycket pellets för att uppnå samma mättnadskänsla och uppnå samma mängd energi.

Hur mycket pellets är lagom att ge just min kanin?

Det beror sig helt på individen i fråga men en vägledande guide skulle kunna se ut så här för en dvärgras förutsatt att den äter mycket hö varje dag: 

Min kanin bor inomhus - Ge ca 2 matskedar av en tyngre pelletsvariant varje dag - Justera mängden efter hur mycket grönsaker din kanin äter varje dag utöver sitt hö. Om du ger en lättare variant av pellets så brukar rekommenderad mängd stå tryckt direkt på foderpåsen.

Min kanin bor utomhus - Ge ca 2-3 matskedar av en tyngre pelletsvariant varje dag - Justera mängden efter hur mycket grönsaker din kanin äter varje dag utöver sitt hö. Om du ger en lättare variant av pellets så brukar rekommenderad mängd stå tryckt direkt på foderpåsen. När temperaturen krymper ned till minus 10 grader är det dubbel mängd pellets som förbrukas för att hålla kaninen lagom varm. Anpassa mängden pellets per dag efter hur kallt det är.

Komplettera med invanda grönsaker, gärna gröna så som broccoli med stammen kvar (går bra att tina från frysen och ge direkt), paprika, grönkål, sälg, pinnar och grenar från fruktträd (helt ok även från barrträd men då kissar kaninen rött av ämnet porfyrin som passerar ut i urinen vilket dock är helt ofarligt - samma händer när kaninen äter maskrosblad), blåbärsris m.m. Desto mer grönsaker - desto mindre pellets. Känn med jämna mellanrum så att din kanin är lagom i hullet. Det kan också vara klokt att väga sin kanin då och då och notera vikten.

Vilket märke och innehåll passar min kanin bäst?

Som vi människor är olika så är även kaninerna olika och till olika kaniner passar också olika sorters mat. Nedan är en samlad bedömning av samtal med tusentals kunder under väldigt många år och vad som verkar passa bäst till vilken kanin och när man bör välja det ena eller det andra.

Kaninen är under 6 månader och är frisk och välmående - Välj ett juniorfoder med lite extra kärlek och energi i, kaninungar är pigga och busiga och behöver energi för att växa. Vi rekommenderar att du till exempel väljer Teddytassens Nyttiga Blandfoder, Oxbow Junior eller Selective Junior.

Kaninen är över 6 månader och är frisk och välmående - Om din kanin är kräsen men aktiv rekommenderar vi att du till exempel väljer Teddytassens Nyttiga Blandfoder. Om din kanin är mindre aktiv välj istället Selective Rabbit eller Cuni Complete.

Kaninen är över 6 månader men har problem med magen - Välj en pellets med en högre fiberhalt, till exempel Fibafirst Rabbit. Om kaninen istället har problem med lös avföring så prova gärna Teddytassens Nyttiga Blandfoder där väldigt många kunders kaniner blivit helt bra i magen av att byta sort. Ofta kan även boven i dramat vara höet som man ger. Testa även där att byta till en högre kvalitet om det behövs. Att rasta sin kanin varje dag är också välgörande och ibland också avgörande för att hålla magen i balans.

Kaninen är över 6 år gammal - Välj en variant med mindre kalciumhalt anpassat för äldre kaniner.

Kaninen är överviktig - Välj Vetcare Plus som är ett viktminskningsfoder till kanin. Den ger en bra mättnadskänsla samtidigt som den hjälper kaninen ner i vikt på ett gott och hälsosamt sätt.

Undvik generellt att ge kaniner frukt samt foder där frukt ingår. Ett mycket bättre alternativ är grönsaker.

Superklipp just nu

Följ oss på Instagram

Erbjudanden på Instagram och Facebook

Vill du få råd, tips, erbjudanden och söta bilder eller videos på kaniner? Följ oss gärna på Instagram, Facebook och Youtube.

Instagram Facebook Youtube

Nya produkter

 • NYHET

  Äppelhalvan Matskål 180ml

  12x11cm. Keramikskål som gör den dagliga utfodringen till det lite extra - Varje...

  59 kr
  Online|Butik & avh.  
 • NYHET

  Morotshjärtat Matskål 180ml

  12x11cm. Keramikskål som gör den dagliga utfodringen till det lite extra - Varje...

  59 kr
  Online|Butik & avh.  
 • NYHET

  Jordnötshuset

  17x8x8cm. Vilken hamster har väl inte önskat sig ett helt eget jordnötshus? Nu f...

  99 kr
  Online|Butik & avh.  
 • NYHET

  Happiness Hamsterbur XL 115x60x60cm

  115x60x60cm! Möjlighet till ett naturligt beteende där du kan erbjuda ett tjockt...

  2 995 kr
  Online|Butik & avh.