KUNSKAP

Ska jag välja vattenflaska eller erbjuda en skål med vatten?

I början när du får hem ditt marsvin ska du oavsett om den har haft vattenflaska tidigare även ge vatten i en skål. Marsvin i en ny miljö har ofta inte tid att upptäcka var pipen till flaskan sitter och stressen av en flytt kan göra så att ditt marsvin därför inte dricker tillräckligt med vatten. Detta kan inom två dygn leda till döden! Använd skål tills dess att du märker att ditt marsvin är trygg i sin nya miljö och vänj den därefter vid flaska genom att ta bort skålen med vatten och sätta marsvinets mun till pipen när den är törstig. Kläm försiktigt så att det kommer ut droppar med vatten som får ditt marsvin att koppla pipen med vatten. Observera att alla marsvin inte klarar av att lära sig att dricka ur en flaska och då är det bästa sättet att montera skålen en liten bit från marken så att det minimerar skräpet som annars gärna hamnar i vattnet och gör det smutsigt. Vattenflaska är mycket bra till de marsvin som föredrar det då det håller vattnet fräscht. Man ska självklart byta vattnet till sina marsvin minst en gång varje dag.

Vad är det för skillnad på de olika vattenflaskorna?

Plast - Det vanligaste och billigaste alternativet. Marsvinen lär sig ofta snabbt hur den fungerar men man behöver fylla den till översta strecket på flaskan - vända den en gång för att få rätt vacuumtryck och sätta fast direkt för att den inte ska stå och droppa. Då plastflaskor inte går att diska i maskinen så behöver du köpa till en flaskborste och använda regelbundet för att rengöra både flaska och kork regelbundet. Vattenflaskor i plast rekommenderar vi att man byter ut en gång årligen om den används på heltid.

Glas - Det mest hygieniska alternativet då den oftast får att diska i maskin. De har ofta en bredare stålpip istället för en i plast vilket gör att marsvinen inte kan gnaga på kanten av pipen som då annars kan trilla loss. Det kommer också aningen mer vatten per slick än i modeller i plast vilket brukar vara mer uppskattat av marsvin. Det medföljer också en smart fästanordning som är mer flexibel än den i plast.

Sippy- Jättebra när marsvinet väl lärt sig den annorlunda tekniken som behövs för att få ut vattnet ur flaskan. OBS! Titta verkligen efter så att det försvinner en normal mängd vatten från flaskan varje dag då det tyvärr inte är alla som grejar att dricka ur denna typ av vattenflaska. Positivt är att den kan fästas både på galler men även på glas samt att man fyller på vattnet från utsidan buren.

Vattenbar - Använd till lugna stabila marsvin som inte riskerar att välta den. Positivt är att det mesta av vattnet hålls fräscht tills dess att det kommer ut i koppen nedtill där man förstås får se till att det är rent och prydligt. Passar särskilt bra till loja marsvin.

Bra att veta

Marsvin äter ofta mycket grönsaker och till exempel färskt gräs vilket tillsammans innehåller en del vätska vilket kan göra så att ditt marsvin inte dricker särskilt mycket vatten från en dag till en annan. Håll koll på vad som är normalt för ditt marsvin så kan du snabbt se om något avviker från det normala.

Superklipp just nu

 • REA

  Kanintänkaren 22,5 cm

  Strategispel för smarta kaniner! Många olika varianter på en och samma brick...

  159,00 kr 119 kr
  Online|Butik & avh.  
 • REA

  Flip Flops Guinea Pig Beachstyle - Storlek 34-36

  Vill du ta dig till stranden med stil så är dessa flipflops helt rätt val för Di...

  199,00 kr 149 kr
  Online|Butik & avh.  
 • REA

  Bok - Dvärgkaniner - 128 sidor

  Vi har låtit översätta denna fina bok till svenska och den innehåller allt du be...

  119,00 kr 89 kr
  Online|Butik & avh.  
 • REA

  Vegetarisk Tuggpinne till kanin 12 cm 10-PACK

  Nyttig hårdare nyhet som varar längre! Innehåller endast naturliga ämnen. P...

  69,00 kr 55 kr
  Online|Butik & avh.  
 • REA

  Tandvänliga ätbara pennor 4 stycken

  Kul design som också nöter tänderna på ett riktigt bra sätt! 4 olika pennor s...

  49,00 kr 29 kr
  Online|Butik & avh.  
 • REA

  Evighetspyramiden 400g

  Stenhård sysselsättning med god belöning! Nyhet som låter kaninen krafsa allt va...

  129,00 kr 99 kr
  Online|Butik & avh.  
 • REA

  Vippbräda Agility 60cm

  60x10x12cm. Roligt hinder med färgade kontaktzoner! Kaninen ska inte hoppa av br...

  249,00 kr 199 kr
  Online|Butik & avh.  
 • REA

  Atlas 10 Open - Mörkbrun

  48x32,5x29cm. Öppning i taket! Klassisk variant med öppning i taket som gör det...

  399,00 kr 349 kr
  Online|Butik & avh.  

Erbjudanden på Instagram och Facebook

Vill du få råd, tips, erbjudanden och söta bilder eller videos på kaniner? Följ oss gärna på Instagram, Facebook och Youtube.

Instagram Facebook Youtube

Nya produkter


KANINER
Kommande kaniner
Kaninbevakaren
Facebookrecensioner
Recensioner på Google