Produkt i fokus

Grönsaksträd XL 17 cm

Ett större grönsaksträd i trä att gnaga på bara för att...

- Kul design
- Naturliga färgämnen
- Motverkar tristess
- Tandnötande
- Kul detalj i marsvinets hem

Längd: 17 cm
Bredd: Ca 5 cm
Tjocklek: 1,5 cm

I priset ingår ett tr...

45,00 kr
Grönsaksträd XL 17 cm
KUNSKAP

Marsvinets 20 tänder växer oavbrutet under hela marsvinets liv och måste i samma takt nötas ner för att inte skapa problem. Marsvin tuggar inte bara i en rörelse som vi ofta gör utan även i sidled vilket gör att de måste få tillgång till material som faktiskt kräver den roterande rörelsen för att hela tuggytan ska nötas ner.

Det viktigaste är att marsvinet alltid har tillgång till ett grönt fräscht lagom mjukt hö med långa fibrer som hjälper tänderna att nötas på rätt sätt samt håller magen i balans. Marsvin har därför ett stort naturligt gnagbehov och för att hjälpa till med den biten kan du med fördel lägga in pinnar från till exempel fruktträd, sälg, asp, lönn, gran och lönn. Man kan också välja färdiga kluriga leksaker där marsvinet med tänderna få jobba sig fram till belöningen som ofta finns gömd inuti eller färdiga pinnar där den naturliga smaken ofta räcker som trigger.

Om du misstänker att ditt marsvin har problem i munnen, kontakta alltid din veterinär för en riktig undersökning som inkluderar marsvinets kindtänder där problem ofta kan uppstå utan att de kan ses med blotta ögat utifrån.

Vanliga tecken på tandproblem kan vara att marsvinet verkar hungrig men förmår sig inte att äta som den brukar, viktnedgång samt att den ofta är blöt under hakan. Även framtänderna kan vid problem oavsett var i munnen ses växa snett. Endast en veterinär kan ge dig svar på vad som är vad och även göra en korrekt bedömning på vilka sätt ditt marsvin kan behandlas för att må bättre.

Det finns också fall där marsvinets tänder är i ett sådant bedrövligt skick att det tyvärr inte går att göra något på ett värdigt vis och i allvarliga fall kommer avlivning att övervägas för marsvinets bästa. Du kan alltid be en andra veterinär om en second opinion, alltså en andra bedömning för att du ska känna att det blir det bästa alternativet som väljs just för ditt marsvin.

Fyndprodukter just nu

Följ oss på Instagram

Erbjudanden på Instagram och Facebook

Vill du få råd, tips, erbjudanden och söta bilder eller videos på kaniner? Följ oss gärna på Instagram, Facebook och Youtube.

Instagram Facebook Youtube