KUNSKAP

Ska man använda höhäck till marsvin och i så fall varför?

JA, du bör alltid använda en höhäck till dina marsvin MEN du behöver placera den lågt och se till att de inte kan skada sig på den. Vi själva använder en höhäck i trä som ligger på marken men som skyddar höet från att bli smutsigt och nedtrampat. Vi kallar den för Rund Grillad Höhäck Med Lock. Höet håller sig i den fräscht och slipper bli nedsmutsat och trampat på vilket gör att det i slutändan gör att det spills mindre hö som sedan behöver slängas. Marsvinen riskerar då inte heller att bli sjuka efter att ha ätit kontaminerat hö av misstag.

Välj en höhäck som passar dina marsvin. Har du ett påhittigt marsvin så behöver du säkerställa att den inte kan skada sig på höhäcken. Det finns varianter som hängs, fästs på väggen, med lock/utan lock eller ligger på bottnen - Ta gärna en minuts extra betänketid på att välja rätt höhäck som passar just dina marsvin! 

Det råder delade meningar om höhäckens placering i buren varför jag kände mig tvungen att ta upp ämnet med en av Sveriges ledande veterinärer på just marsvin under en kurs som jag gick i Stockholm nyligen. Vissa tror att marsvinet har en extra känslig nacke och därför inte kan äta ur en höhäck utan att skada nacken av en oskön ställning under tiden den äter. Detta har emellertid visat sig vara skrock och att marsvin visst klarar av att både stå på bakbenen och dra ner den föda som önskas i naturen och att de absolut ska klara av att äta ur en höhäck förutsatt att den inte sitter alldeles för långt upp. Har du andra tankar gällande denna slutsats så mejla oss gärna för att bolla dessa med oss.

Vilket material bör jag välja på min höhäck?

Inomhus - Spelar mindre roll.

Utomhus - Pulverlackerat stål som inte så rostar så lätt är att föredra.

Superklipp just nu

 • REA

  Kanintänkaren 22,5 cm

  Strategispel för smarta kaniner! Många olika varianter på en och samma brick...

  149,00 kr 115 kr
  Online|Butik & avh.  
 • REA

  Äppelpinnar 250g

  Nyskördade pinnar med barken kvar av högsta kvalitet! De lagom stora pinnarna...

  129,00 kr 99 kr
  Online|Butik & avh.  
 • REA

  Vilda Kaninbur 142 cm

  142x60x50cm. Delbar med stora öppningar! Rymlig kaninbur som tar lite plats n...

  1 650,00 kr 1 395 kr
  Online|Butik & avh.  
 • REA

  Hängmatta med plysch 45x45cm

  Mysig och populär hängmatta med härlig plysch invändigt. Tvättbar 30C.

  89,00 kr 65 kr
  Online|Butik & avh.