KUNSKAP

Pellets eller inte pellets?

Marsvin som får rätt kost anpassad efter de riktlinjer som finns behöver oftast inte äta pellets. Det är dock oerhört viktigt att de får i sig tillräckligt med folsyra som pelletsen är berikad med i rätt mängd. Marsvin kan inte tillverka eget C-vitamin varför det måste tillsättas i kosten - Numera finns det ett nytt säkert och gott sätt att alltid veta att marsvinet får i sig tillräckligt med c-vitamin varje dag genom att ge den 1 om dagen tabletten från Vitalveto som täcker marsvinets dagsbehov varje dag! Du hittar c-vitamintabletterna här.

Marsvin har 20 tänder som växer konstant hela livet och behöver nötas ner på ett bra och naturligt sätt livet ut. De behöver därför ha fri tillgång till ett grönt väldoftande hö som är precis lagom grovt för att både tänder och mage ska fungera på rätt sätt. Marsvin behöver äta 80% hö samt 20% vitaminrika grönsaker, färska grenar, rotfrukter m.m. Läs på vilka varianter som är bäst och i vilken mängd. Man måste veta att varje grönsak måste få ha sin invänjningsperiod för att magen ska hinna vänja sig och även för att man behöver veta om sitt marsvin eventuellt är extra känslig mot till exempel 1 av 10 grönsaker.  Läs även på vad som är giftigt för marsvin så att du inte råkar ge fel sort av misstag.

Undvik generellt att ge marsvin frukt samt foder där frukt ingår. 

Du bör känna över ditt marsvin med jämna mellanrum då de tenderar att lägga på sig övervikt som i sin tur kan leda till problem med magen och felbelastning av tassar.

En liten historia

På Teddytassens Smådjurspensionat bor det årligen ett antal olika marsvinsgäng och det finns inte något gäng som tycker om samma grönsaker som grannarna i buren bredvid. Det som ett gäng fullkomligt slänger sig över rynkar nästa gäng på nosen åt så bli därför inte förvånad om ditt marsvin tackar ja till det mest konstiga men ratar det som du absolut trodde att den skulle älska.

Marsvin är fantastiska djur!

Följ oss på Instagram

Erbjudanden på Instagram och Facebook

Vill du få råd, tips, erbjudanden och söta bilder eller videos på kaniner? Följ oss gärna på Instagram, Facebook och Youtube.

Instagram Facebook Youtube
KANINER
Kommande kaniner
Kaninbevakaren
Facebookrecensioner
Recensioner på Google

Teddytassen har öppnat en obemannad butik!

I vår nya butik som öppnade den 27 april kan du låsa upp dörren med mobilt Bank-ID, välja varor och därefter självscanna och betala i kassan alldeles på egen hand. Butiken har öppet 7-22, ALLA dagar i veckan!

Så här funkar det!