KUNSKAP

Så vill marsvinen ha det gällande möjligheten att söka skydd

Marsvin älskar att gotta in sig i mysiga bäddar, hus, grottor och hus. De känner sig trygga när de kan söka skydd precis i närheten av där de är för stunden. Marsvin vill ha varsina gömställen och bör därför ha varsina hus även om de bor under samma tak. Att buren har en ovanvåning räknas inte som skydd.
 
Vilken form på marsvinshus passar var?

De flesta marsvin föredrar ett eget hus där de kan dra sig undan om de så vill. Hus som är av hörnmodell tar oftast mindre plats i buren medans hus med två ingångar är att föredra om flera marsvin bor tillsammans i buren. Det kan också vara en idé att köpa ett hus som har en ramp upp till taket på huset eftersom att ytan växer med en egen tak-terass. Tänk på att välja rätt modell av hus till just din storlek på marsvin - mät gärna hur långa dina marsvin är så att husen motsvarar förväntningarna som just dina marsvin har att önska. 

Vilket material bör jag välja på mitt kaninhus?

Trä - Håller längst och är ofta designat att knapra på vilket är helt ofarligt men bra för tänderna. Man får räkna med att byta hus med jämna mellanrum. Trä ger en ombonad mysig känsla, särskilt om man fyller det med gyllengul fräsch halm. Trähus finns i många olika former och designer vilket gör att man lätt kan hitta sin favorit.

Plast
 - Fördelen är att det tåls att regna på utan att det går sönder, nackdelen är att de snabbt går sönder om marsvinen gnager på det vilket heller inte är så hälsosamt. Dock så sväljer marsvinen oftast inte det som tuggats av men det ger ett trist utseende och plasthus välter mycket lättare på grund av den lätta vikten. Ett plus är att de är lätta att göra rent.

Plysch
 - De lite dyrare marsvinsmöblerna håller en mycket hög kvalitet och är dessutom snygga att möblera med. Dessa bör man använda inomhus när man har marsvin som går mycket fritt då dessa oftast är för stora för att få plats inuti en marsvinsbur av standardmått. Marsvinsmöblerna är också både stabila och supermysiga!

Hus för utomhusbruk
 - Ofta tyngre och stadigare med ett mer vädertåligt tak samt där träet behandlats ytligt med bets. Vi rekommenderar att man monterar ett extra tak på sitt hus om det står oskyddat, tips kan vara att köpa till ett vindskydd som man själv klipper till efter önskar format med sax. Tänk på att utsticket bakåt bör vara minst 6 cm för att vatten ska rinna av på bästa sätt. Kom ihåg att även om trähuset tål dåligt väder så vill inte marsvinen vara ute när det är mindre trevligt väder utan vill då få komma in till sin vanliga inomhusbur igen.

Fyndprodukter just nu

Följ oss på Instagram

Erbjudanden på Instagram och Facebook

Vill du få råd, tips, erbjudanden och söta bilder eller videos på kaniner? Följ oss gärna på Instagram, Facebook och Youtube.

Instagram Facebook Youtube