KUNSKAP

Hur ofta behöver jag klippa marsvinets klor?

Var fjärde vecka är att rekommendera, då håller sig pulpan lagom lång och klorna blir heller inte så vassa och/eller böjda som de annars lätt kan bli. Kan du inte själv så behöver du be någon om hjälp eftersom att förvuxna klor lätt bryts av och i värst fall så bryts även tåbenet som sitter ovanför själva klon av och läker ofta då ihop fel så att tån pekar åt fel håll och ställer till bekymmer för marsvinet. På framtassarna finns också en fjärde klo som sitter på högre upp på insidan av benet som man inte får missa då den kan växa runt och tillbaka in i marsvinet vilket är fruktansvärt om det skulle hända. Marsvin har fyra klor på varje framtass och tre på varje baktass. Klipp ett par millimeter ifrån pulpan så att det inte gör ont eller börjar att blöda. Vissa marsvin har extra tår med klor som också behöver klippas regelbundet, detta kallas för polydaktyl och besvärar oftast inte marsvinet i fråga. Marsvinets klor har ofta en tendens att skruva sig när de blir för långa vilket gör att marsvinet då ofta går på sina egna klor i varje steg vilket självklart gör fruktansvärt ont men också kan göra så att lederna tvingas peka åt fel håll vilket till och med kan leda till att benet i tån till slut bryts av. Övervikt förvärrar skaderisken ännu mer.

Vilken klosax ska jag välja till mitt marsvin?

Jag rekommenderar att alltid välja en klosax avsedd för hund då dessa är starkare och enklare att hantera samt klipper av klon på ett snyggt sätt utan krångel. Vår bästa klosax som vi själva använder är den som är orange, den håller hela marsvinets liv. Om ett barn ska lära sig att klippa klor tillsammans med en vuxen kan en mindre klosax vara bra just vid inlärningen då dessa väger aningen mindre och har öglor för små händer som behöver ett fastare grepp. Dessa mindre klosaxar har dock inte någon lång livslängd utan är mer tilltänka som träningsredskap under en kortare period.

Ska jag välja en kam eller en borste till mitt marsvin?

Har du ett korthårigt marsvin så välj en borste som varken är för mjuk eller för hård och borsta regelbundet.

Har du ett långhårigt marsvin så välj en kam med längre tänder så att du verkligen kommer ned till skinnet när du kammar så att inga onödiga tovor bildas där du inte kommer åt. Klipp vid behov. Har du ett marsvin med väldigt lång päls runt ansiktet så behöver du klippa den runt ögonen så att den alltid har fri sikt och inte heller får päls i de ömtåliga ögonen. Kan du inte själv måste du be någon om hjälp!

Behöver jag tvätta mitt marsvin?

Nej, marsvin tycker inte om att bli blöta och är dessutom mycket svåra att få helt torra varför man endast ska bada ett sjukt eller upphittat marsvin som absolut är i behov av det. Använd då ett schampo som är avsett till just marsvin.

Superklipp just nu

Nya produkter


KANINER
Facebookrecensioner
Recensioner på Google