Produkt i fokus

Himalaya saltsten 60g

100% himalayasalt på ett repsnöre. Läckert och ett måste att ha i kaninens bur.
Varierar mellan 1-3 stenar per snöre.

44,00 kr
Himalaya saltsten 60g
KUNSKAP

Saltstensmysteriet

Du har kanske redan läst att det råder olika meningar kring om kaniner ska ha en saltsten i sin bur eller inte. Så här tänker vi.

En kanin som har en fullständig foderstat har oftast inget behov att få i sig extra salt men då slickar de antagligen inte heller på sin saltsten om de har en i sin bur. Kaniner som mår bra och har sin frihet missbrukar sällan sin saltsten som ska hålla i minst 6 månader. En kanin som känner sig instängd eller är rastlös kan slicka på sin saltsten i ren tristess och då bör man ta ut saltstenen från kaninens tillvaro eftersom att den i för höga doser riskerar att göra kaninen sjuk och den kan få problem med urinstenar. Likaså om kaninen slickar mycket på saltsten och samtidigt dricker mycket vatten så bör man utreda om kaninen eventuellt kan ha problem med sina njurar samt ta bort saltstenen i väntan på svar.

Så länge kaninen kan bete sig ordentligt med saltstenen i buren vilket de absolut flesta kan så kommer den endast att slicka på saltsten om det är extra varmt, när den fäller eller när kroppen behöver få i sig extra salt vilket bara är bra om det är väldigt sällan eller inte alls. Om det däremot är så att kaninen slickar lite väl mycket på sin saltsten så bör man kontrollera så att kaninen har en riktigt balanserad daglig kost och om inte ändra den så att det passar just sin kanin. Oerhört många har ingen koll på att kaninen bör äta 80-90% hö och resterande 10% en bra fiberrik pellets och gröna grönsaker och pinnar etc.

Med det sagt så kan saltstenen i många fall tala om för oss hur kaninen mår på insidan och ger oss då möjlighet att åtgärda det istället för att tro att allt är toppen även om så kanske inte alltid är fallet.

Användandet av saltsten ska ske med sunt förnuft och är du osäker på vad som gäller för just din kanin så rådfråga alltid din veterinär.

Undvik kalksten!

Kaniner är ett av de djuren på jorden som tar upp kalk bäst och de får därför lätt problem med urinvägarna. Kalkbrist existerar knappt på våra tamkaniner och ser du minsta lilla grumlighet som sjunkit till botten av den något torkade urinpölen så behöver du inte oroa dig alls då det är kalköverskott som kan ses. När kaninen tagit upp det kalk som kroppen behöver så kissar de ut överskottet och det är då det som syns i botten av pölen.

Superklipp just nu

Följ oss på Instagram

Erbjudanden på Instagram och Facebook

Vill du få råd, tips, erbjudanden och söta bilder eller videos på kaniner? Följ oss gärna på Instagram, Facebook och Youtube.

Instagram Facebook Youtube

Nya produkter

 • NYHET

  Babymorötter 200g

  Mängder av små babymorötter att ge din kanin när du vill bjuda på något gott! ...

  48 kr
  Skickas omgående| Snart i butik
 • NYHET

  Tipi Kanintält med supermysig dyna

  55x65x55 cm fräsigt och snyggt designat kanintält! Tar väldigt liten plats när t...

  495 kr
  Skickas omgående| Snart i butik
KANINER
Kommande kaniner
Kaninbevakaren
Facebookrecensioner
Recensioner på Google

Teddytassen har öppnat en obemannad butik!

I vår nya butik som öppnade den 27 april kan du låsa upp dörren med mobilt Bank-ID, välja varor och därefter självscanna och betala i kassan alldeles på egen hand. Butiken har öppet 7-22, ALLA dagar i veckan!

Så här funkar det!